Angeredbarnens nya idoler – Christopher Solberg, Mathias Etéus och Nicklas Asp

0

Den 13 juni hände det som inte får hända. En man sköt en annan man. Samtidigt tränade unga tjejer, som inte ens fyllt tio år, fotboll vid Bläsebovallen i Angered.

Efter denna hemska händelse skrevs en artikel riktad till Göteborgs stads politiker, tidningar och allmänhet. Rubriken var ”Ta bort våldet, annars försvinner vi”. IFK Göteborg Futsal kände, efter detta uppror, att man inte kan göra allt, men att alla kan göra något.

Med denna bakgrunden valde man därför att förlägga sin hemmamatch mot Malmö City i Angered Arena, samt bjuda alla på fri entré. Skulle man kunna påverka en enda ungdom till att fortsätta idrotta och finna glädjen i föreningslivet har man lyckats.

Sagt och gjort, Ola Serneke hjälpte till att finansiera det hela, tillsammans med STUFS (Stiftelsen För Utvecklingen av Futsal i Sverige).

MISSA INTE: Från ingenstans – till högsta divisionen

I halvtid spelade Angered MBIK en internmatch, där Martin Smedberg-Dalence som spelar fotboll i IFK Göteborg Fotboll, var domare. Efter halvlek kunde även Angeredsbarnen höras från läktaren, när de ivrigt hejade på sina nya idoler.

– Vi har varit i samtal med Angered MBIK med tanke på vad som har hänt och händer där ute. Vi ville göra något gott för dem därute och belysa det som hänt. Vad är ett bättre sätt än att bjuda in ungdomar från Angered MBIK till Angered Arena på härlig futsal, säger Mattias ”Hallon” Rölling-Hallongren som startade sin karriär i Marieholms BoIK, vilket är nuvarande Angered MBIK.

Han fortsätter:

– Vi vann och ungarna stöttade oss från läktaren. Förhoppningsvis fick de upp ett nytt intresse och ett par nya idoler.

Under söndagen tar IFK Göteborg emot Skövde i Lisebergshallen. Då har man hyrt IFK Göteborg Fotbolls spelarbuss för att köra till Angered. Väl där kommer man hämta och köra de barn och ungdomar som inte har samma förutsättningar för att ta sig till Lisebergshallen.

Dessutom har man med hjälp av Select införskaffat lagkaptensbindlar som man kommer dela ut.

– En lagkapten representerar föreningen, laget, kamraterna och sig själv. Varje barn som utses till lagkapten växer, blir sedda och får känna ansvar. Tyvärr har ett lag bara en lagkapten. Det vill vi ändra på. På söndag har vi skaffat 50 stycken lagkaptensbindlar. På söndag skall alla barn vi hämtar upp få växa, bli sedda och få känna ansvar. Allt är möjligt, skriver IFK Göteborg Futsal på sin hemsida.

Dessutom vill man passa på Bergkvarabuss, Ola Serneke, Select och Team Sportia som är med och möjliggör detta.

– Insatsen är ingen tung strategi vi har, utan fick helt enkelt en idé som vi med hjälp av det blåvita nätverket kunde förverkliga. I stort sett handlar det om två saker, dels att alla inte har förutsättningar att komma till vår hemmaplan, därför kommer vi och hämtar dem. Vad som är ännu bättre är att de kommer att få åka i den blåvita spelarbussen, säger Patrik Sandström som är en drivande kraft bakom projektet.

– Sedan vet vi hur stort det är för ett barn att bli utsedd till lagkapten, men tyvärr kan inte alla vara detta. Vi har fixat 50 stycken kaptensbindlar, så för en dag skall samtliga ungdomar som vi hämtar bli just lagkapten.

LÄS ÄVEN: Nyass hattrickhjälte för Gais