BW:s julkalender – sagan om de tre lagen

0

Julen, en högtid förenat med massvis av känslor. För många är det stor glädje, en stor förväntan på vad tomten skall komma med för presenter i år. Har han läst min önskelista? Kommer han komma? Finns tomten på riktigt?

Snö, minusgrader och en massa futsal, det är en jul värt namnet. Futsalmagasinet kan meddela att tomten har kommit tidigt, för i år ser han till att leverera BW:s julkalender till alla er läsare. God jul!

Lucka nummer 1 – Marcus Gerd
Lucka nummer 2  Fehim Smajlovic

Okej, ni börjar fatta grejen, det är dags för att öppna luckan som tillhör tredje december, även om datumet har passerat. Däremot kommer vi närmre att ligga i fas, vilket är bra!  Som ni vet är tanken att jag varje dag kommer att försöka knyta artikeln till datumet, det vill säga siffran. Då datumet är tredje december blir således siffran också tre.

Bakom lucka nummer tre gömmer sig…

Foto: Tobias BW Granberg

Roberto Incorvaia, George Jansizian och Joseph Matti! Hur tänkte jag här? Givetvis finns det en logisk förklaring.

På planen brukar det oftast ses som två lag som möter varandra, med en vinnare. Faktum är dock att antal lag egentligen är tre, då även domarna bör räknas till. Det tredje laget glöms ofta bort, däremot brukar de ofta stå i centrum.

Antalet individer i det tredje laget? Tre. Efter just tre gula kort blir man avstängd en match. Tredjedomaren brukar vara den mest underskattade domaren, men som har en oerhört viktig uppgift!

Något jag vill tillägga är att det ofta, vid ett beslut, brukar uppstå tre olika scenarior. Det första scenariot är att båda lagen är införstådda med beslutet och tycker det är någorlunda okej. Andra scenariot är lite värre, då är ena laget nöjda och andra laget missnöjda. Tredje och dessutom värsta är att båda lagen tycker att domslutet är skit. Det är inte lätt att vara domare…

Så vad gömmer sig bakom denna lucka egentligen? Jo, jag fick nämligen en unik inblick i en domares vardag då jag tidigare under säsongen medverkade under en genomgång inför en SFL-match. Jag vill tacka George, Joseph och Roberto för att jag fick delta och även alla andra domare som gör ett fantastiskt jobb. Även om vi inte alltid är nöjda över varje beslut (domaren är människor med och gör misstag) eller går jämnt ut med alla individer kan vi enas om att domarnivån är bra i Sverige.

George Jansizian är förstedomare och håller i genomgången. Han börjar genom att ta upp den del han tycker många kanske har längst ner på listan, nämligen tredjedomarens roll i det hela. Enligt honom är det den mest underskattade domaren som kanske har den viktigaste uppgiften av de tre.

Tredjedomaren har inte som främsta uppgift att följa spelet, utan kan vara mer av ett ”hawk eye”. Det gör också uppgiften svår, en utmaning helt enkelt. I uppgiften som tredjedomare ingår det att hålla koll på om målvakten är på eller av, det vill säga om man använt målvakten eller inte. Som bekant får man bara använda målvakten en gång tills bollen har nuddat en motståndare. Skulle man använda målvakten två gånger blir det en indirekt frispark.

Under en lång sekvens av etablerat anfallsspel kan det vara svårt att komma ihåg hur anfallet började, om det var genom en målvakt som rullade ut bollen eller en inspark. Därför är det bra om tredjedomaren kan hjälpa till att komma ihåg om det är okej att spela målvakten eller inte.

Den femte frisparken är bekant viktigt för lagen att veta om, då den sjätte innebär en långstraff från tio meter. Där poängterar George att det är viktigt som domare att vara tydlig, även om man ställer till en scen. Det är viktigt att laget som riskerar en långstraff vet om det, men också motståndarlaget, sekretariatet och alla andra i arenan.

– Våga också kommunicera. Här har tredjedomaren en viktig roll. Våga pausa och fråga om vi verkligen har gjort rätt, väck tanken. Kommunicera även till de båda bänkarna, sprid glädje, då blir det roligare för alla. Vinn lagens förtroende genom att vara ödmjuk, berättar George Jansizian och får medhåll av Roberto och Joseph.

Vidare berättar han även att en tredjedomare kan ”sälja in domsluten” till bänkarna vid oklarheter. Det gäller att vara pedagogisk. Syftet är inte att övertyga laget att det var rätt eller fel, utan skapa förståelse för resonemanget på planen.

– Det är viktigt att vi portionerar fördelarna när det skall vara fördel, pratar med spelarna och får ett bra flow i matchen. Vi skall fokusera på att få ett bra flyt i matchen. När vi ger fördel skall vi vara övertygad att fördelen är bättre än en frispark, annars har vi rätt att ta tillbaka den.

Sådant som att bestämma avstånd och liknande skall gå fort för att matchen inte skall bli för hackig. Vid viktiga beslut talar man däremot om vikten att kanske ta den där extra tiden för att det skall bli rätt.

Rörelseschemat är även något som behandlas, att ta maxlöpningar och att alla håller samma nivå. Skulle det uppstå en situation när en pivot och libero kampar mot varandra ojuste kan det vara bra att blåsa av direkt och förklara för båda, innan det spårar ur.

– Det gäller att vara snabbare i tanken än spelarna. Vi skall vara så snabba att det inte hinner uppkomma protester. Matchens karaktär styr kampnivån, där måste vi som domare anpassa oss och vara förberedda på förändringar av matchbilden.

För att kunna vara snabbare i tanken gäller det också att förbereda sig bra, något domarna har gjort innan de anlände till hallen. Genomgången innan de värmer upp håller man, precis som att lagen går igenom taktiken. Innan George är klar med sin genomgång vill han att de skall titta av ett par saker när de värmer upp.

Har planen tejpats korrekt? Saknas någon markering? Vem moppar? Funkar färgerna på västarna? Vad har flygande målvakt för tröja/väst?


Den som tror att döma är enkelt lär säkerligen vara samma person som tycker att futsal är en enkel sport där man bara behöver vara teknisk. Stort tack återigen till domartrion som lät mig vara med på matchgenomgången.

MISSA INTE: SEF och SFL – för svensk futsals skull