INFÖR SÄSONGEN: Borås AIK vill ta revansch efter snöpliga avslutet i fjol

Borås AIK tog hela SFL med storm och visade prov på en fantastiskt effektiv och bra futsal under höstdelen av SFL. Redan vid årsskiftet kändes seriesegern i SFL Södra som deras, och allt pekade på en ny succésäsong för Petter Florentins manskap. Men när allvaret närmade sig hände något, och man åkte ut redan i kvartsfinal mot nykomlingen Djurgården. Till i år finns en stor revanschlusta i laget som breddat truppen för att vara bra i 26 omgångar.

– Vi jobbar mycket med fasta just nu, hörnor, frisparkar och insparkar. Det är mycket teori där vi ställer upp oss och visar hur vi ska stå och hur vi ska göra. Sedan är det mycket spel på träningarna, och att spela mycket är något vi gjort under alla år i Baik. Det tycker vi har gynnat våra spelare som är skickliga, berättar huvudtränaren Petter Florentin om var fokuset ligger inför fredagens premiärmatch mot Torslanda.

LÄS MER: Alla inför säsongen-reportage

Försäsongen för Borås AIK:s del har resultatmässigt inte varit helt övertygande, men det är först i serien som segrar har stor betydelse.

– Vår försäsong är absolut godkänd. Vi har inte vunnit så mycket, men det är heller inte något som vi har brytt oss så mycket om. Vi istället gjort så att vi går in i en match med exempelvis fokus på vårt höga försvarsspel, och efter kollar vi hur vi tyckte det kändes medan resultatet inte är lika viktigt. Jag försöker i alla fall intala spelarna det, men det är klart att det är lättare som tränare att stå och säga det. Spelare på plan vill alltid vinna.

Vad kunde varit bättre?

– Precis som de andra åren är fotbollen ett problem. Den ställer inte till det, men det är en sådan djup dragningskraft för många som sitter så rotad långt in. Man kör fotboll, och satsar man på sin futsal dubblar man snarare. Det är väldigt få som bara spelar futsal, vilket är väldigt synd. Det måste till att ett gäng på sju-åtta stycken som verkligen bara kör, för att sprida det vidare på fler och kunna börja träna i juni.

LÄS OCKSÅ: Djurgården optimistiska: ”Ska slåss om medaljerna”

Han fortsätter:

– Min ambition var att börja i juni, men när inte fler än fyra-fem stycken kunde komma var det bara att lägga ned och köra igång i augusti. Man vill kunna bygga ihop gruppen i juni-juli, och sedan i augusti kan man enbart lägga fokus på taktik.

I fjol orkade Borås inte hela vägen in till mållinjen. I år hoppas Florentin att det ska se annorlunda ut, och därför har truppen blivit större.

– Vi har en bra bredd och många som vill satsa. Sedan vet man såklart inte vad som händer när fotbollen drar igång, men många har sagt att de vill satsa och då får jag lita på det. Med det jag vet ser det väldigt bra ut, och det gäller att få till ruljangsen för att man ska orka med hela säsongen.

Att de skulle åka ut redan i kvartsfinalen mot Djurgården var det inte många som på förhand hade kunnat tro. Men Djurgården vann i de båda mötena och Borås AIK:s säsong slutade illa kvickt.

LÄS ÄVEN: Nykomlingen: ”Vi är i SFL för att stanna”

– Fjolåret är som helhet bra. Vi spelar väldigt bra i ligaspelet, och kanske var det lite för bra, för vi var inte speciellt bra i de två kvartsfinalerna mot Djurgården. Där var vi allihopa besvikna. Borta kan man förlora med någon boll, men här hemma ska vi inte förlora. Vi trodde nog att det skulle bli lättare, och det är nog den enkla förklaringen. Det var underskattning.

Han avslutar:

– I år finns det en revanschlusta och en kämparglöd hos både spelarna från i fjol och de nya spelarna. Det är positiv energi och kraft, och jag litar mer på att vi inte kommer vika ned oss på det sättet.

Borås AIK 2018/2019

Huvudtränare: Petter Florentin

Hemmaplan: Boråshallen

Nyförvärv: Wahid Jawid, Oskar Örth, Robin Yarsuvat och en hel del talangfulla ungdomar.

Spelarförluster: Fehim Smajlovic, Younes Raisi, Rikard Jokinen (målvaktstränare i år).

Placering i fjol: Etta SFL södra (ut i kvartsfinal)

Premiär: Fredag 12 oktober, 19:00, borta mot Torslanda IK Futsal

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img