INFÖR SÄSONGEN: Halmstads BK: ”I SFL för att stanna”

En av årets nykomlingar till årets upplaga av SFL heter Halmstads BK. I fjol premiärspelade man i divison 1 efter en hopslagning med Halmstad FK. Laget vann serien med sex poäng. Sedan i kvalet mot FC Diaspora stod man för en bragdvändning som gjorde det klart att man får spela i Sveriges högstaliga denna säsong.    

Det blir en extra lång serie i år och en utmaning för alla inblandade där man ska spela totalt 26 matcher. I jämförelse med i fjol var det tio matcher i divison 1 för Halmstads BK:s del. Tränaren för HBK, Per Lunnebjer, har en bra känsla med sig inför säsongen trots det tuffa spelschemat som väntar.

– Det känns fantastiskt kul att vi har tagit steget upp och får mäta oss bland de bästa lagen i Sverige. Vi har varit igång sedan i mitten av augusti med tre pass i veckan. Många spelare har anslutit sig till träningarna och stommen är kvar från tidigare. Vi har byggt vidare på vårt tidigare spel och även kunnat introducera en hel del nya taktiska delar. Det har även varit en hel del nya ansikten som testat med oss och då får man ha tålamod med att det inte alltid flyter på direkt då det är mycket nytt man måste ta in och lära sig som ny futsalspelare, säger han.

LÄS MER: Läs fler inför säsongen-reportage från SFL-klubbarna

Halmstads BK har hittills spelat fyra stycken träningsmatcher där man vunnit mot FC Frölunda (4-2) och förlorat mot FC Rosengård (3-4), Borås AIK (1-5) samt IFK Göteborg (4-5).

– Under träningsmatcherna har vi roterat på många spelare, fokuset har inte varit på resultatet utan mest på prestationen och få igång grunderna i vårt anfallsspel och försvarsspel. Självklart hade vi velat ha med oss ytterligare någon seger, uddamålsförlusten mot IFK Göteborg ger oss ändå energi och visar att vi har i SFL att göra.

LÄS OCKSÅ: Blåvitt har gulddrömmar: ”Är en rimlig målsättning”

Nu på Söndag börjar allvaret då man ska spela sin premiärmatch borta mot Skoftebyns IF. Innan dess är det tre pass denna veckan som väntar innan det är fullt fokus på SFL premiären.

– Efter två omgångar har vi ytterligare en träningsmatch inbokad mot nystartade Östers IF. I den matchen kommer de spelare som fått minst speltid i SFL-inledningen vara prioriterade. Allt för att samtliga i truppen ska vara redo för match när chansen ges.

Finns det något som kunde varit bättre med uppladdningen? 

– Det är fortfarande några spelare som har fotbollssäsongen kvar så givetvis hade jag hellre sett att alla är igång i full futsalträning men annars ser det bra ut. Truppen är spikad och den är jag väldigt nöjd med.

LÄS ÄVEN: SFL-tränarens känslosamma avskedsinlägg

Vad hoppas ni uppnå i år och vad vill ni förbättra sedan i fjol? 

– Vi hoppas kunna etablera oss och bli ett stabilt SFL-lag. Huvudmålet är att hålla sig kvar.

– När man kliver upp i en division behöver man bli lite bättre på allt. Ska jag nämna något så vill vi tighta till vårt försvarsspel och sedan ha lite fler verktyg att variera med vårt anfallsspel.

Han fortsätter att berätta hur han tror det kommer gå för laget i årets SFL-säsong:

– Det är alltid tufft att vara nykomlingar men jag tror att vår breda trupp kommer vara en av styrkorna att alltid skicka ett starkt lag över 26 matcher.

Någon/några spelare som du vill lyfta fram?

– Det är många spelare som har gjort det bra. Av våra tidigare spelare är det framförallt Marc Brandin och Jahnaga Karimi som tagit stora kliv. Sedan blir det intressant att följa våra nyförvärv när de kommit in i det lite mer.

I år kommer HBK Futsal vara hemmahörande i Halmstads nybygge.

– Vi kommer i år spela våra hemmamatcher i Halmstad Arena vilket ska bli häftigt. Det har varit ett väldigt bra samarbete med Halmstad Kommun och de övriga inomhusidrotterna. En del av det samarbetet är att vi kommer sälja gemensamma säsongskort, så kallade Arenakort på det sättet kommer Halmstadpubliken kunna gå och se på handboll, innebandy, volleyboll, bordtennis och givetvis futsal på samma säsongskort.

Har något förändrats sedan namnbytet från Halmstad Futsal Klubb till Halmstads BK?

– Det är inte bara ett namnbyte utan vi är nu en del av Halmstads BK. Vi är inte ens en egen sektion längre utan vi är helt integrerade i klubben och känner oss som HBK:are. Vi är i stort sett samma personer som jobbar med futsalen som det var i HFK. Nu har vi ett starkare varumärke och det är betydligt fler som vet om att vi finns. Med HBK har vi också fått en trygghet både ekonomiskt och erfarenhetsmässigt, det leder till att vi inte längre  behöver lägga fokus på att även sköta en förening. Klubbytet har även bidragit till en proffsigare känsla för laget som kan vara orsaken till att vi fått upp seriositeten ytterligare en nivå.

LÄS OCKSÅ: Oraklet tippar SFL-mittenlagen

Hur känns det att vara nykomlingar i SFL i år? 

– Det känns bra. Vi är taggade och planen är att det är sista gången vi ska vara nykomlingar. Vi ser väldigt mycket fram emot säsongen!

Halmstads BK 2018/2019

Huvudtränare: Per Lunnebjer 

Hemmaplan: Halmstad Arena

 Nyförvärv: Erkin Hamidovic, Arsim Terllabuqi, Reza Mirzai, Patrik Andersson, Tobias Andersson och Besart Zeqiri. 

 Spelarförluster: Kosovar Sulejmani och Filip Larsson.  

Fjolårsplacering: Etta i divison 1

Seriepremiär: Söndag 14 Oktober, 14.00, borta mot Skoftebyns IF.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img