INFÖR SÄSONGEN: RFL Södra Svealand

0

En ny säsong av damernas Regionala Futsal Liga är nu igång. Falcao FC är regerande mästarinnor och damlandslagets framgångar i EM har gett ringar på det svenska futsalvattnet. Futsalmagasinet har gått genom de olika damserierna och tittat på vilka lag som kommer att finnas i respektive serie.

Förra säsongens mest utskällda serie har fått en ansiktslyftning. Serien började förra säsongen med fem lag men avslutade med tre, efter att IK Viljan och Järna SK dragit sig ur.

Till denna säsong skulle serien ha bestått av sex lag men efter att RFL Norra Svealand drabbats av två lag som drog sig ur så verkar förbundet ha slagit ihop serierna men behållit namnet på ena. RFL Norra Svealand är därmed ett minne blått.

Det som gör denna serie unik är att samtliga lag är debutanter i RFL, och det faktum att samtliga lag är från den kungliga huvudstaden.

Informationsflödet om föreningarnas futsalverksamheter är begränsade men majoritet av dem har en breda ungdomsverksamheter där futsalturneringar under vinteruppehållet hör till vanligheten.

Vad för lag som de deltagande föreningarna kommer att ställa på planen är oklart i dagsläget. Många av dem har representationslag i fotboll på höga nivåer. Hammarby i allsvenskan och flertalet av de andra lagen i division 1, så risken är att nivån i serien blir varierad där vissa föreningar ställer upp med juniorlag medans andra kör ett mer seniorbaserat lag med spelare som har en högre lägstanivå. Det återstår att se hur det blir.

Det laget som har hypats mest är Djurgårdens IF som drog igång ett damlag tidigare i år. Tidigare guldtränaren Benjamin Namini hade sen tidigare lagt ner Lindahl FF, och snabbt fann han sin själsfrände i David Bergqvist. Trots att truppen inte är spikad än så har profiler som Ida Hedstad och Mariama Jammeh presenterats för klubben. 

Ett annat lag som är intressant är Älvsjö AIK som kom trea i fotbollens division 1. På vintern spelas det futsal och de gör det genom att delta i många turneringar. De deltog i Stockholmsserien som de kom trea i, och de vann även Snöbollen Cup efter att ha besegrat Lindahl FF i finalen.

Det sista laget som är värt ett omnämnande är IF Brommapojkarna som förra säsongen hade flera spelare i Lindahl FF, bland annat Michelle Rojas Flores, Filippa Wallén och Fia Grönborg, spelare som Namini garanterat har ett vakande öga över. Vad för lag Brommapojkarna kommer att ha i RFL återstår att se men man kan konstatera att BP har en stor talangpool med drivna tjejer. 

För att se samtliga lag kolla i faktadelen nedan.

Fakta: RFL Södra Svealand

Regerande mästare: Falcao FC
Deltagande lag: Boo FF, Djurgårdens IF, Enskede IK, Hammarby IF, IF Brommapojkarna, Järla IF FK, Stockholm United FF, Vallentuna BK DF, Älta IF och Älvsjö AIK.

Nya lag: Boo FF, Djurgårdens IF, Enskede IK, Hammarby IF, IF Brommapojkarna, Järla IF FK, Stockholm United FF, Vallentuna BK DF, Älta IF och Älvsjö AIK.

Lag som lämnar: Falcao FC, Sköllersta IF och RIG Örebro FC

Premiäromgången

13.30: Enskede IK – Djurgårdens IF
15.30: Stockholm United FF – Älvsjö AIK
13.30: IF Brommapojkarna – Hammarby IF

De två översta matcherna spelas den tredje november. Den sista spelas dagen efter.