David Gerd: Bye bye, Linköping

Det spelar tyvärr ingen roll om det i grund och botten finns en attraktiv futsal som spelas i laget. Dyker man upp på en bortamatch utan avbytare är det bara att packa ihop och lämna SFL. KFUM Linköping, er resa i högstaligan är över för den här gången, och kanske är det lika bra.

Samtidigt som toppstriden i SFL är overkligt spännande, och fokuset på den här krönikan möjligtvis bör läggas på det egentligen, är det lite svårt. Vi fick uppleva två matcher under den föregående omgången där lag dök upp utan en ganska så viktig ingrediens till en match. Nämligen spelare.

Djurgården kom till Uddevalla med en avbytare. Förklaringen var att en buss gått sönder på vägen. Om det är anledningen, så fine. Då lägger jag ingen mer vikt vid det. Man kan omöjligt råda över sådant, så är det bara. Men hur som helst trist.

Sedan hade vi då KFUM Linköping, som kom till Torslanda utan avbytare. En match som vid seger hade kunnat vara en möjlighet att greppa tag i den allra sista livlinan, även om det hade varit en lång väg upp. Men den chansen sket man i. Det är inte bra. Inte alls faktiskt.

Jag skrev en krönika i höstas om just det ämnet. Det är nu, vid den här tidpunkten på året, det är viktigt att sluta upp även om inte laget har något att spela för. Och inte är det för lagets skull (enbart) som man ska dyka upp och spela matcher nu. Det är för ligans och sportens skull. Det är förbannat lätt att snacka om futsalens betydelse och att man själv minsann är med och bidrar till att det händer stora saker i en häftig sport. I oktober är det rätt många som gör det också. Inte lika många i februari och mars däremot.

Svensk Elitfotboll har kommit in och visar verkligen att man satsar på det här. Eurosport sänder tio matcher, och det ska utökas till uppemot 25 stycken nästa år. Några av Sveriges bästa kommentatorer skickas på futsalmatcherna, och det görs ordentliga TV-sändningar. Men vad fan skickar vi för signaler kring den här seriösa sporten när det inte ens finns spelare i slutet av säsongen? Det blir inte bra.

Jag spelar handboll i division 3. Inte ens där dyker lag som inte längre har något att spela för upp utan avbytare. Tror ni att vi närmar oss TV-sändningar i Eurosport och kräver större exponering? Knappast. Förtjänar futsalen den uppmärksamheten om det ska fortsätta se ut så här? Det är en rimlig frågeställning trots allt, även om jag såklart inte vill annat än att det ska fortsätta växa i samma takt som det faktiskt gjort.

Örebro FC:s Senad Berisha berättade i det senaste avsnittet av Studio FM (släpps under onsdagen) om hur surt det var att tappa serieledningen, men också om att det knappast var konstigt att de gjorde det. Vet ni varför? Jo, för det knappt är spelare på träningarna längre. Det är alltså knappt spelare på träningarna i ett SM-guldjagande lag i den här högst seriösa sporten. Och så ser säkerligen vardagen ut i flera av SFL:s 14 lag.

Jag FATTAR att det inte är så lätt som det låter. Och det är heller inte klubbarnas fel (bara). De gör vad de kan, men kan såklart inte använda fysiskt våld för att stoppa spelarna från att göra annat (läs fotboll). Det är precis som jag flera gånger skrivit nu upp till spelarna att offra lite för sportens bästa. Futsalen behöver det, och det vet ni. Men det är lätt att glömma lagom till våren.

Samtidigt ska alla ni som kör på oavsett tabelläge ha en stor eloge. Jag skulle verkligen vilja rikta en sådan eloge till Halmstads BK. Tyvärr hade ni inte riktigt den kvalitén som krävdes i SFL, men ser minsann till att komma med spelare i varje match. Hoppas ni så även gör det under de sista matcherna, för då kan ni verkligen lämna med huvudet högt.

Vad som händer med Linköping som nu (typ) är klart för degradering återstår att se. Klart är i alla fall att där fanns mycket trevligt i det laget, och flera duktiga spelare. Tråkigt att det slutar på det här sättet, men kanske är det lika bra att klubben får ladda om i division 1. De har levt på konstgjord andning ett tag, och kanske får de lite lugn och ro en division ned. Det ryktas dock om SFL-klubbar som vill plocka in lagets nyckelspelare, och det lär väl inte vara en omöjlighet att de få som gjort jobbet den här säsongen vill spela i ett lag där det finns spelare.

Nu ska det bli ruskigt roligt att följa avslutningen av den här serien. Det är långt ifrån klart vilket det tredje och sista laget blir att lämna SFL – och lika ovisst är det i toppen. Fyra omgångar återstår. Nu kör vi!

David Gerd
Ansvarig utgivare/chefredaktör

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img