KRÖNIKA: En hobbyförbundskaptens spekulationer

0

Landslagstruppen kom nyligen ut med flertalet debutanter. Värt att notera är att jag satte 14 av 20 spelare, alltså sju av tio, eller 70%. Inte dåligt gjort av en klåpare som mig. Att Felix Nordenfors skulle få chansen som målvakt tror jag inte många räknade med, men givetvis roligt för honom. Vi behöver få in nya unga målvakter och utespelare som satsar på futsal.

Målvakterna var annars ganska väntade. Marcus Gerd vann SM-guld med IFK Uddevalla och har tidigare bildat par tillsammans med rutinerade Christopher Solberg. Det kan nog bli en intressant duo, som dessutom kan ge en stabil grund i försvaret.

Dildar Caliskan är ett komplement på de delarna som Gerd och Solberg inte har, nämligen spelet med fötterna. Precis som i fotbollen har målvakterna utvecklingspotential vad gäller den egenskapen. Även om jokerspel sannolikt inte kommer spelas med målvakt, kan det alltid vara bra att kunna följa med upp i ett anfall för att skapa tryck.

De övriga spelarna som jag ”missade” var Younes Raisi (Borås), Dan Mönell (IFK Göteborg), Granit Berisha (IFK Uddevalla), Miran Abdulrahman Mohammad (Örebro FC och Blend Ali Osman. Raisi som verkligen växte under säsongen med Borås, kanske för att laget också växte, avslutade säsongen med att bli utsedd till Borås bästa spelare i finalen. Dan Mönell tror jag definitivt är aktuell för landslaget, men jag trodde inte att han skulle komma loss från fotbollen i Norge.

Vidare skall det bli intressant att se vad Granit Berisha kan göra, en spelare som kanske inte alltid får rubrikerna i det namnkunniga Uddevalla.

Miran Abdulrahman tar en plats som libero i en av fyrorna, kanske tillsammans med Senad Berisha? Sist men inte minst har vi Blend Ali Osman som är en riktig smart spelare, visar han goda intentioner på lägret har han nog chans att prenumerera på en av landslagsplatserna.

Lasse Ternström säger till svenskfotboll.se att man utgått från 1-2-1 eller 3-1 och därför tagit ut fyra liberos, åtta vingar och fyra pivoter. Nicklas Asp, Hector Maravilla och Miran Abdulrahman Mohammad tillhör den första kategorin, libero. Den sista platsen tror jag Andreas Jernarp tar.

Pivoter är givetvis Robert Bagger, Fredrik Söderqvist och Kristian Legiec. Tre av Sveriges mest självklara pivoter. Sällskap tror jag de får av Dan Mönell eller Senad Berisha. Båda har sprutat in mål i SFL, skjuter hårt och kan stångas med sin försvarare.

Vingar blir således Fehim Smajlovic, Younes Raisi, Emilio Rossi, Granit Berisha, Almin Masic, Ricky Lundberg och Blend Ali Osman. I mitt tycke ett väldigt, väldigt offensivt kapitel av den trupp som skall träffas i Uddevalla. Återstår att se hur man formerar tårtan av alla dessa ingredienser, men här är ett exempel på hur jag tror att det kan se ut:

Nicklas Asp
Emilio Rossi – Granit Berisha
Robert Bagger

Hector Maravilla
Fehim Smajlovic – Blend Ali Osman
Fredrik Söderqvist

Miran Abdulrahman Mohammad
Ricky Lundberg – Younes Raisi
Kristian Legiec

Andreas Jernarp
Almin Masic – Senad Berisha
Dan Mönell

Det är givetvis inte lätt att ta ut fyrorna. Även om jag lyckades pricka in ett stort antal spelare, finns det många kombinationer som kan testas. Jag är inte heller en expert utan bygger allt på ren och skär spekulation. Dulvat och Ternström har ett ordentligt smörgåsbord att välja på, jag litar också till 100% på att de vet vad jag gör.

En tanke från min sida är dock att jag gärna hade sett att man parar ihop spelare som spelat/kommer spela ihop, då det är lättare att finna kemi mellan varandra. Det är inte lätt att spela ihop en fyra, med fyra olika spelare som inte känner varandra eller spelat med varandra tidigare. Samtidigt kan det också bjuda på något som vi kanske inte hade väntat oss, vem vet?

Facit sitter inte jag inne på, med här har ni en halvtaskig gissning. Hoppas nu att spelarna är minst 10% av hur mycket jag är taggad för detta. Jag kanske skall ta och lugna ner mig innan jag kokar över… Vi får se hur länge det dröjer innan någon fixar en sådan skön vit tröja och vadderat rum. Den som lever får se, precis som med lägret i Uddevalla.

På återseende!

LÄS ÄVEN: Allt om Göteborgsalliansen