DEL 2: Snart skiner Poseidon

0

Igår fick vi stifta bekantskap med Daniel Skarp, där han berättade om hur han blev gick från rastlöst fotbollssupporter på vintern till styrelseledamot i IFK Göteborg Futsal. Inledningsvis var också GFC:s intåg i IFK Göteborg en succé, men efter en svagare säsong 2016/17 laddar man nu för nya stordåd. Så vad gör Skarp egentligen?

I sin roll som ordförande agerar Daniel Skarp som en sammankallande resurs bland de som arbetar aktivt inom Sektion Triton, mot IFK Göteborg Futsal. Det jobbas hårt, där många är delaktiga i det mesta av arbeten.

– I våras fick jag dessutom frågan och förtroendet att bli föreslagen som ledamot i den nya styrelsen för IFK Göteborg Futsal. Jag tvekade inte en sekund. Oaktat vilken av föreningarna det är så är det en ära och stolthet att ha fått förtroendet, och frågan, att sitta i en förening som bär namnet IFK Göteborg.

Att det är just futsalföreningen han nu är styrelsemedlem i beskriver han som inspirerande. Han har varit med från starten, brinner för sporten och de blåvita färgerna. Upplägget är klippt och skuret för honom.

– Att föreningen dessutom består av eldsjälar som alla har samma driv och hjärta gör såklart sitt. Min ambition är att bidra till att sporten får fäste ordentligt i de blåvita leden och framförallt försöka bidra till att samarbetet med fotbollen stärks. Min ambition är att det blåvita klubbmärket ska vara lika starkt oavsett sport.

Rollen i styrelsen innefattar ansvar för marknad och allt som ryms i det området. Han arbetar kort sagt för att stärka föreningens klubbmärke och relationer. Detta för att de två representationslagen skall få de bästa av förutsättningar. Som grädde på moset ingår även ansvar för supporterrelaterade frågor och kontakt med media.

Kan du beskriva hur det känns att stå på läktaren och heja fram ditt lag?

– Att stå på en läktare är en livsstil som präglat de senaste 25 åren av mitt liv. Få saker i livet slår det. Bortsett från min familj och mina barn så är livet på läktaren och runt densamma, det centrala i mitt liv. Den villkorslösa gemenskap som finns inom det blåvita supporterkollektivet är svår att hitta i andra sammanhang i livet. Likaså den inkluderande delen – att alla är välkomna oaktat bakgrund, social status och annat som i ”vanliga livet” ofta begränsar relationer.

– Att stå på en läktare medför en tsunami av känslor som passion, lidelse, ångest, euforisk glädje.. Allt ryms inom de 90+ tillägg (eller 40 inom Futsal :)) som man står där med sina kamrater. Och jag älskar varje sekund. Att stå där med mina barn och föra vidare det liv som jag älskat och levt under så många år är något som vid varje match förgyller min upplevelse. Att se hur de tar vid är en obeskrivlig känsla.

LÄS ÄVEN: Vega med stora ambitioner

Få skulle beskriva föregående säsong som en kanonsäsong för IFK Göteborg. Det mindre lyckade resultatet ändrar dock inte ambitionerna IFK Göteborg Futsal har enligt Skarp. IFK Göteborg Futsal skall vara ledande inom futsal. En del startspelare tappades inför förra säsongen och man lyckades inte ersätta dem. Samtidigt levererade inte en del spelare likt guldåret vilket påverkade resultatet. På detta bytte man tränare. De förändringarna medför en del, berättar Daniel Skarp.

Framtiden beskrivs som ljus. De spelarna som tagits in beskrivs som spännande, samtidigt som man knutit till sig en ny spansk tränare.

– Blåvitt blir att räkna med i årets SFL, det är jag övertygad om.

Vidare berättar han kring all futsalkompetens som finns inom föreningen. Både på plan som vid sidan av. Vikten av den kompetensen tillsammans med erfarenheten skall föra föreningen framåt.

– Det är vinnarkulturen som kommer att ta oss tillbaka till toppen där vi hör hemma. Även om herrarna gjorde en något blek säsong, levererade damerna på ett strålande sätt då man hämtade hem silvret till Göteborg. Så allt var inte mörkt för Blåvitt föregående säsong.

Vem är din favoritspelare?

– Nicklas Asp. Utan tvekan Asp. Han personifierar Blåvitt genom sin vinnarskalle och hjärta. Han är på många sätt ovärderlig för föreningen. Han brinner för klubbmärket och är den typ av kapten som jag gärna hade sett i fotbollen.

Vilka som vinner SM-guld behöver jag knappt fråga. Utan att tveka svarar Skarp IFK Göteborg. En spännande säsong ligger framför honom, och oss andra futsalintresserade, med bland annat klassikerderbyt mot GAIS. Förhoppningen är att man kan fylla båda klackarna.

– Vi har även en nybildad Göteborgsallians där vi, GAIS och Torslanda jobbar stenhårt för att lyfta futsalen i stan.

Säsongen 2017/18 är den säsong Daniel Skarp önskar vi ser en ökning av såväl publik som intresse för sporten. Även att den mediala uppmärksamheten blir bättre.

– Med den nya styrelsen på plats har vi också nya krafter och resurser att skapa en hel del roliga arrangemang under säsongen, så håll er uppdaterade via de blåvita kanalerna. En hel del kul utlovas kommande säsong!

Ja, en förväntansfull Daniel Skarp kan knappt vänta tills futsalsäsongen tar vid. Efter att gulddrömmarna på många sätt dött inom fotbollen, finns en vilja att kunna titulera sig Svenska Mästare inom futsal. Chansen finns, både för damerna och herrarna.

Om Poseidon skiner och Blåvitt står kvar, med lyckade derbyn utan kostnadsansvar, kan du ut över publiken spana, efter Daniel Skarp med en blåvit fana.

LÄS ÄVEN: Cirkusen kring Senad Berisha