Dino Palalija: ”Jag älskar futsal”

0

Borås var för många ett stort utropstecken föregående säsong, där man slutade på en hedervärd silverplats. I år har man haft en raketstart, där man har vunnit alla matcher hittills. Fem matcher, varav fyra borta och 15 poäng är inte bara ett imponerande facit, utan också poäng som gör dem till ligaledare.

Den femte segern bärgades i hemmapremiären, där Skoftebyn stod för motståndet. Målvakten Dino Palalija, ny för säsongen, blev stor matchhjälte med många fina räddningar.

– Fantastiskt skönt med en ny trepoängare, dessutom femte i rad. Vi behövde studsa tillbaka till det fina spel vi hade innan Skövdematchen, där vi gjorde en otroligt dålig prestation. Jag varnade för den matchen redan i bussen på väg upp. Som tur är har vi några spetsspelare så det gick vägen tillslut i den matchen, men det satt hårt inne.

Redan innan matchen mot Skoftebyn trodde Palalija att det skulle bli tajt och målsnålt. Precis så blev det också. Tre ändringar i Borås på grund av ledighet och skador gjorde också att det var en del rotation i truppen, där Fehim Smajlovic debuterade efter sin tripp till IFK Göteborg.

– Så är det, man kan inte spela med samma gubbar hur länge som helst. Vi har en bred trupp, vilket gör det ganska enkelt för Petter och Micke i sådana här situationer. Det finns gubbar som går rakt in i laget utan att det märks särskilt mycket.

De första tio minuterna beskriver Boråskeepern som nervösa. Hemmapremiären ger en extra nerv och man vågar inte riktigt släppa bromsen och köra.

– Första halvleken är jämn, Skoftebyn är väldigt farliga och har många bra lägen, men som tur reder vi ut allt och jag håller nollan. I halvlek har vi ledningen och är väldigt fokuserade, till skillnad mot matchen mot Borås. Vi säger inte jättemycket utan konstaterar att det bara är att köra vidare, ta jobbet och ta närkamperna då Skoftebyn är ett fysiskt starkt lag.

Andra halvlek börjar bra för Borås där Henrik Svedberg sätter tvåan, men strax därefter reducerar Skoftebyn. Spelet böljar fram och tillbaka där det blir många lägen för båda lagen.

– Skoftebyn hade också en bra målvakt, fyller Palalija i ödmjukt.

Efter att Fehim Smajlovic sätter dit 3-1 känner han att de har kontroll på matchen och att det kanske kan rinna iväg. Själva varianten, den så kallade GFC-varianten, har Palalija koll på. Däremot lyssnar inte spelarna ordentligt på hans instruktioner.

LÄS ÄVEN: Ett kvitto på att man gjort något bra – om man får tro debutanten

– Jag ser att det är två minuter kvar i matchen och tänker, herregud det är hur långt kvar som helst. Det blir ett antal farligheter men jag lyckas rädda allt med tur och skicklighet, samt uppoffrande spel i försvaret.

Det sista skottet som skjuts mot målet i matchen är med ungefär tio sekunder kvar. Om den bollen hade gått in hade det blivit en rejäl kalldusch för Borås.

– Jag ser inte att han skjuter en tåfjutt, men jag ser bollen väldigt sent. Den är på väg mellan mina ben men på något märkligt sätt lyckas jag göra en fotparad ut till en resultatlös hörna och vi jublar över femte raka.

Små marginaler gör att en spelare kan ses som hjälte eller syndabock. Små marginaler avgör futsalmatcher. Små marginaler var något Dino Palalija hade med sig i matchen, i kombination med en hel del skicklighet, som gör att tre poäng kunde bärgas hem i hemmapremiären.

– Jag älskar futsal. BAIK var redan på mig förra året, men då passade det inte. Nu tog jag chansen, det är kanske den sista man får, man är inte 23 år längre (skratt). Detta är bland det roligaste jag har gjort och jag är jätteglad att jag tog chansen, jag ångrar mig inte det minsta.

Flera av spelarna känner han sedan innan och umgås även med på fritiden.

– Vi tar en match i taget, nu på söndag blir det Uddevalla borta, det skall bli skitskoj! Vi har några otroligt bra futsalspelare som är en fröjd att titta på. Sedan har vi fyra målvakter, med mig inräknat, där alla är väldigt bra och goa grabbar.

LÄS ÄVEN: ”Ser hellre att Gnaget tar Djurgårdens plats”