Ternström: ”Vi har potential att bli en av Europas bästa ligor”

0

I veckan nåddes vi av beskedet att Svenska Futsalligan blir en rikstäckande serie kommande säsong. Lars Ternström, assisterande förbundskapten för herrlandslaget samt  projektledare för futsal hos SEF efter årsskiftet, säger såhär om nyheten:

– För det första känner jag att det är väldigt inspirerande. Jag tycker att det är något vi inom futsalen har gått och väntat på i två år nu. Det är inte så att det är en blixt från klar himmel, utan det har funnits diskussioner redan för två år sedan. Roligt att det äntligen blir av.

Vad gäller storleken på serien tycker Ternström att det finns möjligheter och utmaningar med att ha en liga. Spelarna är fortfarande amatörer och inte heltidsproffs, så att spela en längre säsong på någorlunda ideell basis blir en utmaning. Resorna blir lite längre, men möjligheten att satsa på futsal som sin förstasport blir också större.

– Det blir en stor utmaning för en division 1-förening att gå från en relativt lokal serie till en rikstäckande liga.

Det faktum att det nu blir en serie, istället för två, tror Lasse kan göra att mer publik hittar till matcherna. Alla lagen får plötsligt flera motståndare som man tidigare inte har mött, om man räknar bort slutspelet. Dessutom får sponsorer och liknande chans att synas i hela landet, vilket kan vara till en fördel för klubbarna.

– Sedan finns det också möjlighet att hitta nationella avtal via TV och andra partners.

MISSA INTE: Lext smällde dit ett hattrick för Skoftebyn

Fler matcher är inte bara viktigt för den kommersiella biten, utan även den sportsliga. Fler matcher och längre säsong ger större möjlighet för spelarna och lagen att utvecklas. Detta ger givetvis en bättre möjlighet för vårt landslag att bli slagkraftigt, då klubbarna kan erbjuda en gedigen futsalutbildning över en längre tid på året.

– Vad gäller formatet på ligan tror jag att det är det bästa vi kan ha just nu. Sedan kommer man nog få ta saker lite år för år. Kolla på andra sporter, där har man experimenterat länge med hur man spela. Det var inte så länge sedan man körde slutspel i fotboll till exempel.

Sporten måste hinna med när en amatörliga skall bli kommersiell. Kanske att en Svenska Cupen tillkommer med åren eller att slutspel kommer tillbaka?

– Vi får ta det år för år.

Beslutet att köra en serie med längre säsong gör att Ternström nu tror att det inte är något snack om saken, spelarna måste välja om de vill satsa på futsal eller fotboll.

– Det går givetvis att kombinera, men inte att satsa och spela högt i båda.

Matcherna blir tuffare, där fler lag kommer få stöta på till exempel Uddevalla och Borås som var i final föregående säsong. Lasse tycker att det är positivt att ligan spetsas till, men betonar återigen att det gäller att ta små steg.

– Man måste låta sporten växa, annars kommer man att få växtvärk. Klubbarna måste hinna med och må bra om vi skall lyckas. Jag tror att vi har potential att bli en av Europas bästa ligor på sikt, men landslaget kommer ha en längre resa internationellt. Ligan kan bli väldigt het med publik, sponsorer, sociala medier och en sport som växer.

LÄS ÄVEN: Skövde skrällde hemma