Falcao – pionjären som vill bli bäst på damsidan

0
Foto: Anders Henrikson

Lindahl FF är föreningen som har dominerat svensk damfutsal med två SM-guld på två säsonger, men precis som att Roger Federer har Rafael Nadal och IFK Göteborg har Torslanda IK så måste även Lindahl ha en antagonist på planen. I det här fallet är det Botkyrkaklubben Falcao FC som de möter i SM-finalen som är på lördag.

Falcao FC är pionjärer och en raritet inom svensk futsal som främst är känd för den storhetstid som herrlaget hade med ett SM-guld som främsta merit och profiler som Albert Krasniqi, Michel Basberber, Alli Darwich och Christoffer Jönsson för att nämna några.

Föreningen har även en gedigen ungdomsverksamhet och sommaren 2016 tog de ännu ett steg när ett damlag presenterades. Luciano Lorca plockades in som tränare och målet var solklart.

– Min tanke är att bli Sveriges bästa futsallag för damer. Visst spelar man för att ha kul, men vinna ska man alltid göra. Det gäller att hitta de spelare som kan och vet hur man har kul, och samtidigt vinna. Det är ett vinnande koncept, sa Lorca i samband med nyheten.

Några månader senare gjorde laget sin första träning någonsin och senare på hösten presenterades kvartetten Nazanin Vaseghpanah, Daniella Chamoun, Jennifer Egelryd och Susan Varlin som alla hade erfarenhet från elitfotbollen.

LÄS ÄVEN: Lindahl FF till final – efter förlängning

Budskapet var tydligt. De ville verkligen vinna SM-guld under debutsäsongen och i serien Östra Svealand fick Lorcas tjejer en flygande start och vann serien på målskillnad före Lindahl FF, efter att ha gett dem deras enda förlust någonsin.

I slutspelet kunde Falcao flyga genom åttondelsfinalen och kvarten efter att ha besegrat BK Zeros med 8-0 samt SM-tvåan Sätra SK med 8-3. I semifinalen skulle det ta stopp mot Lindahl FF som kunde vinna med 5-4 och sedan vinna SM-finalen mot IFK Göteborg.

Trots uttåget i SM så skulle Luciano Lorca och hans spelare snart vara tillbaka på planen, denna gång i en allians med Benjamin Namini och Lindahl FF som fick utgöra det lag som skulle representera Sverige i det inofficiella Världsmästarskapet som avgjordes i Spanien. Där tog Sverige brons efter att ha fått Usa och Australien före sig.

Efter lite sommarledighet och fotboll så var Falcao tillbaka och denna gång i RFL Södra Svealand som skulle visa sig bli en sargad serie som Botkyrkaklubben lekte hem efter att ha slagit Järna SK med 51-0. Den matchen ströks sedan efter att Järna drog sig ur serien och officiellt så blev det endast fyra tävlingsmatcher i RFL för Falcao.

Avhopp från föreningar och missmatchningar blev ett hett ämne inom futsalkretsar och Luciano Lorca bidrog även till den debatten med reflektioner.

– Det är svårt att motivera mina spelare med tanke på att lag hoppar ur serien, samt lag som avbokar i sista sekund när de inte får spelare. Vi spelar liksom en serie som innehåller tre lag?! Hur skall man motivera och ställa krav på ett lag då?

LÄS ÄVEN: Umeå IK med Malin Moström i spetsen fortsätter nästa säsong

I slutspelet och SM-kvartsfinalen fick Falcao FC återigen en behaglig resa och kunde inför 102 åskådare i Botkyrkahallen besegra Vetlanda United IF med 8-1, efter bland annat fyra mål av Nazanin Vaseghpanah.

I semifinalen ställdes de mot fjolårets SM-tvåa IFK Göteborg som inför säsongen hade renoverat truppen och många trodde nog att Falcao skulle vinna enkelt, men det blev en tuff kamp som gick till förlängning och straffavgörande som de sedan vann.

Herrlagets storhetstid är sedan några år tillbaka borta och deras öde med spel i division 1 nästa säsong är numera en verklighet. Stafettpinnen till damerna är redan överlämnad. Det återstår att se om Falcao lyckas ta guld på lördag.

I finalen ställs de mot sin största rival som finns inom svensk damfutsal, nämligen Lindahl FF och när matchen är igång på lördagskvällen så ska Luciano Lorca och hans tjejer återigen visa hur man både vinner men samtidigt har kul på planen.

Spelplats är Eriksdalshallen och avspark är klockan 19.30.

LÄS ÄVEN: Här spelas damlandslagets premiärlandskamp