INFÖR SÄSONGEN: ÖFC laddar om efter finalfiaskot

0
Foto: Niklas Lindahl, Pressbilden/Örebro Tribune

Örebro FC stod länge för en riktigt bra säsong i fjol, men föll ihop i finalen mot IFK Uddevalla och förlorade med 1–10. Nu har man laddat om, breddat truppen och gjort klart med en ny tränare lagom till seriestarten.

Mycket var bra med Örebro FC-ögon sett under säsongen 2017/18. Man blev stadens bästa lag, vann SFL norra, avfärdade Skoftebyn i kvartsfinal samt Djurgårdens IF i semifinal och tog sig därmed till SM-final mot IFK Uddevalla. 

LÄS MER: Alla inför säsongen-reportage som finns ute 

I säsongens viktigaste match krackelerade dock det mesta. Det tidigare så solida lågt stående försvarsspelet blev sönderläst av ett mästerligt Uddevalla-lag, vilket skrev slutsiffrorna, efter tre mål i öppen kasse på slutet, till 10-1 i IFK:s favör.

– Det var förnedrande och knäckte nog många av oss, erkänner fjolårssäsongens spelande tränare Christoffer Skoog, som senast såg matchen under tisdagskvällen.

– Jag brukar göra det ibland. Det gör ont att se, men ger värdefulla lärdomar. En del av oss har nog blivit ödmjukare sedan dess.

Utklassningen i finalen är en av faktorerna som ligger bakom att man nu gör förändringar i spelet. Det tidigare så grundmurade låga boxförsvarsspelet ska nu i stället ingå i en arsenal av variationer i ÖFC:s spel.

– Vi kommer definitivt lyfta försvarsspelet högre upp. Det är viktigt med variationer så att inte motståndarna vet vilket lag de möter när de ska spela mot oss. Detta kommer utveckla oss i längden, men kan eventuellt komma att påverka resultaten negativt till en början, berättar Skoog, som därför ser denna säsong som ett utvecklingsår:

– Jag ser det här som ett mellanår för oss. Samtidigt vill vi inte vara sämre än förra säsongen, så vi ser väl topp 3 som en rimlig målsättning att ha.

LÄS OCKSÅ: Landslagsspelaren återvänder till ÖFC

Det blir dock inte med Skoog som kapten över skutan. Skoog får den här säsongen nöja sig med att ”bara” vara spelare, vilket han själv är väldigt nöjd med.

– Det går inte att både vara tränare och spelare, futsalen har blivit för bra för det. Vi har egentligen aldrig haft någon utpekad med huvudansvaret, så det känns skönt att vi äntligen har det.

Vem denne tränare är vill Skoog dock inte avslöja.

– Vi gjorde klart med honom för några dagar sedan och gick igenom de sista detaljerna häromdagen. Det är knappast optimalt att det blir klart så tätt inpå säsongsstarten, men vi får ta det som det kommer.

Under sommarhalvåret har sex nyförvärv anslutit till truppen, vilket gjort att truppen nu är bredare än tidigare.

– Vi har en bred och stark trupp. Dessutom har vi bara sex spelare som spelar fotboll parallellt, medan vi har tolv spelare som enbart är inriktade på futsal. Samtidigt kan det ju vara ett problem att vi har värvat in så många, då dessa behöver läras upp i vårt grundspel.

LÄS ÄVEN: ÖFC värvar från rivalen: ”Känns bra att vara tillbaka”

Just faktumet att man har fler renodlade futsalspelare än de flesta andra lagen i serien tror Skoog kommer bli en stor fördel i det nya serieformatet.

– Mot slutet av säsongen kommer många lag bli av med spelare som börjar sin försäsong med fotbollen i stället. Det problemet kommer inte vi ha, så jag tror att en rak serie kommer passa oss väldigt bra.

Mängden futsalspelare i truppen har dessutom medfört att man har kunnat dra igång försäsongen redan i augusti och för första gången hunnit ha fysträning på programmet, berättar Skoog. 

ÖFC:s premiär äger rum kommande onsdag (17/10) då man tar emot nykomlingen Strängnäs hemma i Gamla Idrottshuset. Då vet vi, om inget oförutsett händer, vem som är den nya ÖFC-tränaren.

LÄS OCKSÅ: Senad Berisha om att flytta tillbaka till ÖFC

Örebro FC 2018/19

Huvudtränare: Ännu okänt.

Hemmaplan: Gamla Idrottshuset.

Nyförvärv: Linus Palmqvist, Ahmad Fawaz, Hussein Fawaz, Anel Coralic, Tobias Boström, Paul Balkstedt.

Spelarförluster: Philip Öhlund, Alen Rastoder, Fredrik Siik, Denis Gerzic.

Fjolårsplacering: 1:a i SFL norra, förlust i SM-final.

Seriepremiär: Onsdagen 17 oktober 19.00, hemma mot Strängnäs.