David Gerd: Jag blir fan inte klok på toppstriden i SFL

Var ska man egentligen börja? Förra veckan var en minst sagt händelserik vecka på många sätt och vis, och ett försök att sammanfatta allt som hänt skulle troligen göra vem som helst galen.

Veckan började i alla fall i Boråshallen med en välspelad och spännande batalj mellan Borås AIK och IFK Uddevalla Futsal. Matchen innehöll det mesta, och var minst sagt bra reklam utåt för sporten genom Eurosports TV-sändning.

Segrande ur den striden blev Borås AIK, och där gick startskottet på en kommande toppstrid som inte gör mig klok på något sätt. Topplagen vinner, förlorar, slår varandra och tappar poäng när man som minst anar det. Laget som toppar serien ena dagen är nere på en fjärdeplats nästa dag (typ). Den enda anledningen till ÖFC:s serieledning varit så gott som intakt den senaste tiden är att de hela tiden haft en match mer spelad.

För vissa SFL-lag innebar den förra veckan tre matcher. Omgång 20 är ännu inte avslutad, och faktum är att det inte alls är otroligt att Hammarby står som serieledare när omgången avslutats. Då med en match mindre spelad än ÖFC.

IFK Uddevalla Futsal hade chansen att gå upp i ensam serieledning, men det blev till slut oavgjort borta mot Blåvitt. Borås AIK fick känning efter segern mot just IFK i måndags, men under fredagskvällen tappade de poäng mot nedflyttningsplacerade KFUM Linköping, för att sedan avsluta veckan med att tvåla dit serieledande ÖFC. Som sagt, jag blir inte klok.

Det enda lag som faktiskt visat upp stabila resultat den senaste tiden är Hammarby, och kanske är det inte mer än rätt att det är de som står som serieledare när omgång 20 summeras.

En livlig debatt som pågått under en tid, men som intensifierats under föregående vecka med fler matcher som betyder otroligt mycket, är den kring domarna i SFL. Flera spelare och ledare har öppet uttryckt ett stort missnöje, och senast i den raden var ÖFC:s huvudtränare Rey Kurbasevic.

Jag pratade nyligen med domaren George Jansizian om det här, och det kommer att komma ut en längre intervju med honom i veckan. Det är otroligt svårt för mig personligen att välja sida kring det här, och det kommer jag heller inte göra. Men det är någonting som rör upp otroligt mycket känslor och missnöje hos båda parter för tillfället. Domarna är naturligtvis inte nöjda med att få kritik för allt, där det mer ofta än sällan också är obefogad sådan, och spelarna vill naturligtvis ha en hög och jämn nivå på domarna.

I det här fallet bör förbundet kliva in, tycker jag. Det är en fajt som ingen av parterna kan vinna. Spelare och ledare kommer inte att förändra sin syn över en natt, och domarna kommer inte bytas ut för den delen heller. Det känns som att det snarare kan börja gå åt andra hållet…

Det gäller att tydligt utbilda ALLA parter vad det är som gäller. Precis som George är inne på i intervjun måste alla tala samma språk på planen, det vill säga att alla har koll på vad som faktiskt stämmer i de olika situationerna. Fotboll och futsal har faktiskt inte samma regler.

SFL-tränare har, enligt vad jag hört, hört av sig till förbundet och klagat. Förbundet, ta tag i det här då! Och med det menar jag inte att den ena parten har mer rätt än den andra, men vi måste åtminstone jobba för att få parterna närmre varandra. För tillfället står domare och spelare/ledare alldeles för långt ifrån varandra i en diskussion som inte närmar sig ett slut.

Vi måste värna om de domare vi faktiskt har. Duktiga futsaldomare växer inte direkt på träd…

Kanske går det inte att göra mycket nu, men till nästa säsong hoppas jag verkligen att det redan inför säsongen görs saker som visar på viljan till förbättring. Det är ingen rolig diskussion för tillfället…

Nu återstår det sex omgångar i SFL, och det är otroligt roligt att toppstriden är så jämn. Örebro FC, IFK Uddevalla Futsal, Hammarby, Borås AIK och faktiskt även Nacka Juniors (om än otroligt liten) har alla chansen på guldet. För tillfället kan jag inte säga att jag saknar slutspelet, men inte kunde man ana att man skulle bli bortskämd med en sådan här avslutning på säsongen. Rafflande är ordet!

Även kampen om överlevnad i det nedre skiktet av tabellen lever i allra högsta grad. Både Norrköping och KFUM Linköping tog varsin seger under söndagen. Norrköping har, med en match mindre spelad, bara två poäng upp till Strängnäs på säker mark. KFUM Linköping har åtta poäng upp, men har verkligen inte gett upp. HBK kan vi dock börja tacka av för den här sejouren i SFL.

I samma veva har två lag säkrat gruppsegern i varsin kvalgrupp till SFL. Vi säger grattis till AFC Eskilstuna och Söder Futsalklubb som nu ska göra upp om den enda platsen till Sveriges högstaliga.

Tyvärr hände det en otroligt tråkig sak i den ena kvalmatchen, den mellan Söder och Brandbergen, som vi var snabba att rapportera om. Då det inte finns rörliga bilder från matchen är det svårt att avgöra exakt vad som hänt. Men stämmer domarnas bild av det hela, att en spelare i Brandbergen ska ha hotat en av domarna, är det otroligt beklagligt på alla sätt och vis.

Jag delar i alla fall ut en värdig klapp på axeln till Futsalmagasinet efter det händelsen, då vi gav alla parter en chans till att kommentera. Domare, hemmalag och bortalag.

Damernas RFL-semifinalister är nu helt klara också. I den ena semifinalen ställs Falcao mot IFK Uddevalla och i den andra IFK Åkullsjön mot Umeå. Spännande!

Nu ser vi fram emot en fortsatt spännande futsalperiod. Njut medan den varar, hörni!

David Gerd
Ansvarig utgivare/chefredaktör

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img