Uppseendeväckande att en domare inte kan reglerna

0

En händelserik vecka går mot sitt slut igen, nu börjar de flesta känna av att futsalsäsongen är nära. Nästa vecka börjar Örebro Open Futsal Cup, ett evenemang som jag tror många ser fram emot. Även om formatet kanske inte är lika ”tävlingsvänligt” som förra året, i och med att alla lag spelar tre matcher och sedan är det slut, skall det bli kul att se alla lag.

Jag fick lite mothugg på förra veckans krönika, bland annat från Anders Kinell. Kinell, som för övrigt är en domare jag hoppas får chansen i SFL snart, dömer division 1 i futsal för tillfället. När jag sett honom döma tycker jag att han är tydlig och har en bra kommunikation med spelarna, två egenskaper som jag värdesätter hos en domare.

I alla fall tyckte han att det var tråkigt att jag uttryckte mig på det viset kring domarnas prestation/erfarenhet. Jag vill inte gå in på alltför många detaljer, men matchen mellan GAIS och Borås AIK var verkligen inte en match mellan spelare som var guds bästa barn. Just därför blir det viktigt som domare att veta när man skall och inte skall kliva in. Även en tydlig kommunikation är viktigt. Som allt i livet baserar vi våra gärningar på tidigare erfarenheter, det var därför jag ifrågasatte varför inte två SFL-domare dömde. Man kan vända och vrida på det hur mycket som helst, men det blir inte rättvist för någon att kasta in en individ i hetluften utan att förbereda den.

Sedan måste jag även poängtera att det är uppseendeväckande att man som domare inte kan reglerna och inte visar tecken, som till exempel att ett lag dragit på sig fem frisparkar (vilket betyder att nästa frispark blir en långstraff). När någon då frågar måste man kunna ge ett vettigt svar, istället för att slå ifrån sig. Jag vill inte gå in på för mycket detaljer som sagt, de personerna som var där vet hur det såg ut. Det jag har sagt hittills kring prestationen är oerhört snällt, där min egentliga fråga var varför inte SFL-domare finns till att förfoga under försäsongen? Det måste väl även vara bra för dem med träningsmatcher? Skall futsal anses som en seriös sport kan inte bara spelare och ledare förväntas köra en försäsong, även domare och funktionärer bör delta för att få nyttig träning.

Sedan vill jag poängtera att jag har oerhört stor respekt för de individer som tar på sig domartröjan och dömer. Det är den mest utsatta positionen på planen, där du vet att oavsett vilket beslut du tar kommer alltid minst ett lag vara missnöjda med det. Har du otur är båda lagen missnöjda… Jag har själv varit domare i hockey, futsal och fotboll, så jag vet hur det är. Därför tycker jag också att de spelare och ledare som ägnar sig åt futsal, och alla andra sporter för den delen, skall se till att hjälpa domarna så mycket som det går. Det blir inte direkt lättare för domaren att göra ett bra jobb om man jobbar mot dem. Särskilt på försäsongen, när matcherna inte gäller något.

Vi lämnar ämnet och går raskt vidare på nästa, nämligen veckans stora snackis. Filip och Fredrik nosade upp ÖSK Futsals presskonferens, där Johan Ivhall har vissa problem. Även om vi skrattar åt det så får vi komma ihåg att det blev grym reklam för både ÖSK Futsal, men också futsalen. Även om man hånade presskonferensen, hade Filip och Fredrik gjort sin hemläxa och upplyste tittarna lite kring vad futsal var. De gjorde det bättre än vad SVT Halland gjorde, som sade att Halmstad startade inomhuslag och visade en bild på en fotboll på konstgräs.

Mitt mail till dem med feedback? Ja, det har jag inte fått svar på än. Stor skämskudde till er på SVT Halland, ni kan i alla fall skicka något slags svar tillbaka. På tal om svar, inte heller har idrottsminister Annika Strandhäll svarat. Jag har inte ens fått något svar att de fått mitt mail, men inte har tid att svara på det. Dåligt. Oerhört dåligt. Skämskudde även på dig Annika och din stab.

IFK Uddevalla futsal presenterade en nygammal lösning med Mikael Alfredsson som matchcoach och Jonas Karlsson som huvudtränare. Alfredsson, som för en månad sedan slutade som tränare, är plötsligt tillbaka. Det går snabbt i futsal.

Jonas Karlsson har flertalet meriter på fotbollssidan, men inte direkt inom futsalen. Valet av tränare här tycker jag talar sitt tydliga språk, nämligen att Uddevalla för tillfället fokuserar på att få ihop gruppen. Karlsson kommer få ta ett tungt ansvar i att få ihop alla dessa landslagsspelare, medan man kommer förlita sig på att just de spelarna kommer ta hand om själva spelets innehåll. Så som det för övrigt sett ut tidigare säsonger i Uddevalla, där Angelo Vega och Hector Maravilla, båda spelare, har tagit ett stort ansvar på träningen.

Kanske blir det inte så stor förändring ändå?

Nästa vecka väntar, vad jag vet, 21 futsalmatcher. Många tack vare Örebro Open, men även ett par träningsmatcher. Det blir alltså ett snitt på tre matcher per dag. Vilken fantastisk vecka vi har framför oss futsalvänner!