BW:s julkalender: Vår lillebror är storebror inom futsal

0

Julen, en högtid förenat med massvis av känslor. För många är det stor glädje, en stor förväntan på vad tomten skall komma med för presenter i år. Har han läst min önskelista? Kommer han komma? Finns tomten på riktigt?

Snö, minusgrader och en massa futsal, det är en jul värt namnet. Futsalmagasinet kan meddela att tomten har kommit tidigt, för i år ser han till att leverera BW:s julkalender till alla er läsare. God jul!

Lucka nummer 1 – Marcus Gerd
Lucka nummer 2 – Fehim Smajlovic
Lucka nummer 3 – George Jansizian, Joseph Matti och Roberto Incorvaia
Lucka nummer 4 – Adam Pinthorp
Lucka nummer 5 Fem Personer man bara måste älska

Hurra, det är den sjätte december och därför dags att öppna lucka nummer sex! Av någon konstig anledning blir artikeln sen idag med, men vi får leva med det. Som ni vet är tanken att jag varje dag kommer att försöka knyta artikeln till datumet, det vill säga siffran. Då datumet är sjätte december blir således siffran också sex.

Bakom lucka nummer sex gömmer sig…

Foto: Sami Virtanen

Finska självständighetsdagen till ära gömmer sig Jukka Kytölä bakom lucka nummer sex! Ja, den sjätte december 1917 blev Finland självständigt från Ryssland, så dagens val var ganska enkelt. Addera det faktum att Kytölä har nummer sex i landslaget, samt landskamp nummer 66 mot Sverige under tisdagen så bör det räcka med motivering.

– Jag har en fotbollsbakgrund, men hemma i vår lilla bygd spelade vi alltid med futsalboll när jag var liten. Det fanns bara små skolhallar där man kunde spela, ute gick det inte. När jag var 16 (ytterligare en sexa!) började jag spela för KaDy, vilket jag spelar med fortfarande, efter att ha blivit inbjuden av min äldre brorsa.

Tröja nummer sex i finska landslaget kanske är den vassaste futsalspelaren vi har i norden, i alla fall om man lyssnar österut. För varje år Kytölä spelade lärde han sig mer i futsal, men det skulle dröja till han var 21 innan han valde att pensionera sig i fotbollen och satsa fullt ut på futsal.

– I futsal spelade jag redan i högstaligan och var med i landslaget. Det tog för mycket tid att hålla på med både fotboll och futsal.

Det bästa med futsal enligt Kytölä är att man måste vara delaktig hela tiden. Oavsett hur matchen ser ut eller vad resultatet är kan man ha stor inverkan på matchen.

– Futsal är en sport där man inte kan stå och halvsova, det krävs för mycket beslutsfattande. Jag gillar den fysiska och psykiska utmaningen sporten ger en, oavsett hur bra du är kommer du alltid göra ett par fel.

Vad gäller Sverige visade Finland vem som var storebror, men det säger ingenting kring den potential Sverige faktiskt har.

– Jag vet att svensk futsal växer hela tiden. Ni har en supporter och klubbkultur som är baserad i fotbollen som vi inte har i Finland. Att ta in en utländsk förbundskapten är definitivt rätt väg att gå och nästan obligatoriskt om man vill utveckla sporten.

Även om det finns potential skickar han lite tips.

– Nu kommer ni att behöva en nationell ledarutbildning, spelare som har futsal som förstasport och tid. Det kommer ta minst tre-fyra år innan ni kan nå nästa nivå och utmana bättre landslag i Europa. Fortsätt att förälska er och bli galna i sporten, det är viktigt. Lycka till!

LÄS ÄVEN: Bajen gör om i tränarstaben