”Hur kan en människa förstöra en förening som har funnits i 22 år?”

2

1975 spelades den svenska westernfilmen ”I död mans spår” in i High Chaparral i Småland. Filmen som blev en stor flopp kallades i folkmun för en lingonwestern, som en motpol till den betydligt mer etablerade Spagettiwestern. Filmen regisserades av Mats Helge Olsson från Lidköping. Nu 42 år senare så är den Lidköpingsbaserade lingonwestern återigen aktuell men denna gång har inte Carl-Gustaf Lindstedt huvudrollen utan i stället en anrik futsalförening från balkan.

Futsalmagasinet kunde under måndagen rapportera att Tina FC Lidköping som har som ambition att vinna SM-guld inom fem år, har gått skilda vägar med tränaren Mikael Proder. Enligt sportchefen Per Bernstig så avgick Proder efter meningsskiljaktigheter.

Ursprunget till denna artikel var ett anonymt tips om att Proder hade lämnat klubben, att falanger splittrade Tina och att nya tränare var på ingång. Samma tips sa även att Proder skall ha använt sig av en otillåten spelare under en match, vilket ska ha gett upphov till denna konflikt, men den anonyma källan specificerade sig inte om vad som var en otillåten spelare i detta fall. En avstängd spelare? En klubblös spelare? En spelare utan licens? Allt detta gjorde mig mer än nyfiken.

Jag skrev ett meddelande till Bernstig och frågade om statusen i föreningen. Jag fick tillbaka ett pressutskick som även skickades ut till NLT och Lokalfotboll, om att Proder självmant hade avgått efter en konfrontation, vilket gav underlag till den artikel som jag snabbt skrev ihop, men jag kände mig inte nöjd med det jag hade åstadkommit och raderade sedan artikeln.

I samband med att jag kontaktade Bernstig så hade jag även hört av mig till Mikael Proder som vänligt avböjde att kommentera det som har hänt, men han sa dock att han fortfarande var Tinas tränare.

Denna historia hade så många frågetecken att jag kände att jag var tvungen att gräva djupare. Hade Proder lämnat eller var han fortfarande en del av Tina? Kunde denna konflikt bottna sig i något djupare?

LÄS ÄVEN: Profilen kan göra SFL-debut för Djurgården – med i truppen mot ÖSK Futsal

I samma veva som jag grubblade över detta så kom jag i kontakt med Xhoni Nikola som en gång i tiden grundade föreningen som just nu står upphov för denna historia.

Han ville ge sin bild om vad som hade hänt och om vad Tina FC är för förening. Jag lyssnade och beaktade orden som kom från andra sidan av luren och jag slungades nu tillbaka till en resa som startade 1995. Landet är Kroatien och balkankriget hade nått sitt slut. Det är detta land som Tina Futsal Club har sin födelse i. Klubben bildades av Xhoni Nikola och hans bröder Robert, Valentin och Gazmend. Roberts dotter fick den stora äran att ge namn åt den nya klubben. Laget hade en en fin sejour i det kroatiska seriesystemet innan familjen 2001 beslutade sig för att ta flyttlasset till Sverige.

I det nya hemlandet i Skandinavien så skulle det dröja ända fram till 2013 innan Tina började göra comeback som klubb och även entré i de svenska hallarna. Laget deltog endast i olika turneringar i Sverige och Norge. Efter flera års deltagande i olika idrottshallar så tog föreningen en helt ny riktning och det var nu som Per Bernstig och Tinas vägar skulle korsa varandra.

Bernstig hade precis lämnat Lidköping United på ett spektakulärt sätt, något som Futsalmagasinet tidigare har uppmärksammat.

– En källa till Futsalmagasinet säger att ett missnöje från spelarna inte har funnits vad man har märkt. Allt kändes bra men sedan har det gjorts saker utan styrelsens godkännande som man ansåg inte var okej, skrev Futsalmagasinet 27 april i samband med när Mikael Proder och Bernstig lämnade United.

Nu ville Bernstig ha en ny klubb och hade hört talas om Tina FC från värmländska Årjäng. Xhoni Nikola minns första mötet med han.

– Han hade hört att vi var en bra futsalklubb då vi hade spelat en hel del turneringar, och vi hade ett sug efter att börja spela i en serie men vi hade inte tillräckligt med sponsorer för att kunna bedriva verksamhet för detta.

Den första kontakten mellan parterna kom i februari och tanken var att Bernstig skulle bistå med sponsring i föreningen. Trots detta visste Tina om vad för bagage han hade sedan tidigare.

– Vi hade hört lite negativa saker om han innan som hade hänt. Han hade fått sparken från Lidköping Fotboll och Lidköping United, fast vi valde att lita på honom för vi fick en bra feelings.

LÄS ÄVEN: Svensk förbundskapten blir ansvarig för SFL

Sponsorbiten utvecklades till något större.

– Han valde att bli våran sponsor först och vi godkände det först, men sedan ville han bli våran sportchef från ingenstans. Han hade liksom fixat en massa sponsorer så vi godkände det också.

Mikael Proder från Lidköping United togs in som tränare och en handfull spelare från samma klubb anslöt till klubben. Laget inledde försäsongen på bästa möjliga sätt genom att besegra GAIS Futsal som spelar i SFL. I division 2 har Tina inlett bra och är obesegrade men trots framgångarna så hade de interna problemen bara börjat.

– Jag tror det var efter andra seriematchen, så började det hända en del saker. Han ville styra och ställa från ingenstans. Min känsla är att han ville manipulera, säger Xhoni vars känsla är att Bernstig försöker kuppa sig in i toppen av föreningen.

Han beskriver det som att Bernstig tillsammans med ordföranden Agonis Binakaj och en spelare i truppen som heter Albrim Demalijaj bildade en grupp med ambition att ta över föreningen. Liksom i historien med Lidköping United så gjorde han val som inte uppskattades av styrelsen, när han i detta fall sparkade tränaren Mikael Proder samt den ursprungliga Tina FC-stommen som hade lirat ihop innan Bernstig blev sportchef.

– Han ville få bort oss i gamla Tina Futsal och bilda det nya Tina Futsal med spelare från Lidköping. Ingen i laget vill ha kvar Per, bara vissa Lidköpingsspelare vill ha kvar han, säger Xhoni uppgivet.

Han fortsätter:

– Vi har försökt nå Per i två veckor. Han vill varken se eller prata med oss och vi hade ett klubbmöte för en vecka sedan. Varken han eller Agonis ville delta i det mötet och vi hade bestämt att vi skulle komma dit för de bor i Lidköping.

När jag låter Per Bernstig få bemöta detta så förnekar han att spelare skulle ha tvingats bort och hänvisade till de demokratiska spelreglerna som finns inom föreningslivet.

– Jag har absolut inte försökt få bort några spelare, däremot har vissa i klubben svårt att följa de demokratiska regler som gäller i en idrottsförening och vill köra sitt egna race, denna falang vill ha Mikael som Tränare vilket jag som sportchef och vår ordförande Agonis Binakaj motsatt oss då han själv avgått efter det misstaget han gjorde. Misstaget han gjorde är så allvarligt att det kan inte accepteras av oss i styrelsen, men två i styrelsen bryr sig inte och försöker köra över oss samt ljugit för spelarna och det är det vi kämpar med för tillfället, är hans replik.

Just nu så vet nog ingen vad som händer med Tina Futsal Club Lidköping. Laget har seriematch mot Brämhults IK på söndag, och i och med att halva truppen har avregistrerats så är det oklart hur truppen kommer att se ut eller om det blir något spel på söndag. Ingen vet vad för riktning klubben kommer att ta eller om ens den överlever säsongen ut.

– Hur kan en människa förstöra en förening som har funnits i 22 år? Hur kan han förstöra när alla är emot honom? är Två avslutande frågor som Xhoni ställer sig själv.

MISSA INTE: ÖSK-spelaren aktuell för finska ligan

2 KOMMENTARER

  1. Är detta verkligen artiklar som främjar futsalens utveckling? Ska vi inte vara bättre än fotbollen och slippa massa såpoperor? Låg nivå på detta. Allvarligt talat….låt det vara mellan de inblandade parterna…

    • @Tommy
      På vilket sätt är det dåligt att granska personer som förstör futsal-föreningar och därmed futsalens utveckling?
      På mindre än ett år har en person gjort att en förening med höga ambitionen kan vara på väg att försvinna. På vilket sätt främjar det futsalens utveckling?

Det går inte att kommentera på denna artikel.