”Vad håller vi på med? Det är inte den nivån vi vill vara på”

0
Foto: Krister Melin

De regerande svenska mästarinnorna Falcao FC fick äntligen lämna planen som vinnare igen. Efter förlusten mot Svärtinge och WO-segern mot Kenty FC så besegrade de Norrköping FK med 7-3 på bortaplan.

Trots seger så var det missnöjda miner i Falcao-lägret från start till mål, och ett missnöje har rott länge. Redan förra säsongen ventilerade tränaren Luciano Lorca sina tankar om dem ojämna serierna, och han skickade även en syrlig passning

Den här gången är det inte Lorca som uttrycker sitt missnöje över damligan utan det är tongivande Susan Varli som först skickar en känga till Kenty som lämnade Walk over samma dag som matchen när lagen skulle mött varandra tidigare under säsongen, men det stannar inte där.

LÄS ÄVEN: Falcao besegrade Norrköping

Hon är självklart nöjd med segern över Norrköping men hon är mindre nöjd med det drama som utspelade sig på planen där 12-13 straffar dömdes. Hon berättar att det har sett ut så här stora delar av säsongen bortsett från straffarna:

– De matcher där vi har domare som kan döma en frispark, då har vi vunnit med tvåsiffrigt. De här matcherna (Svärtinge och Norrköping) där folk har kommit in och spelat rugby istället för futsal, då har vi inte fått någonting med oss. Vi har allt filmat och det är pinsamt, säger en upprörd Varli när vi sitter ner och pratar kort efter slutsignalen.

Hon fortsätter:

– Har vi bra domare så utklassar vi varenda lag. Det är pinsamt, säger hon återigen.

Hur upplever du att gehöret är från olika håll?

– Inte för att vara elak men vissa kan upplevas maktfullkomliga. ”Nu har vi makt och vi ska visa vilka vi är”, och de kan inte ta en vuxen diskussion. Det är inte okej, för man ska ändå kunna prata med varandra.

– Jag ska veta varför jag får en frispark emot mig. Fine, om jag skriker, gapar hit och dit men om jag går fram till en domare och frågar så vill jag ha ett rakt svar. Vi är inte barn, det här är inte flicknivå.

Vi pratar sedan om hur ligan borde förbättras, och vi är både eniga om att kvalitén behöver koncentreras till med färre lag i högstaligan.

– Jag håller med. Jag tycker att det borde vara en Allsvenskan där topplagen spelar i en och samma serie, och så divisioner under. Nu är det för dålig nivå. Sen när vi inte har ögonen på oss, de här dåliga domarna gör bort sig och det blir okej till slut. Det är ändå kul att du är här och ser det här, vi har matcherna filmade, och det blir pinsamt när vi kollar efteråt.

– Vad håller vi på med? Det är inte den nivån vi vill vara på. Vi är svenska mästare och ska fortsätta vara det men det går inte att göra något när det är okej att spela rugby och inte futsal.

Hur tycker du att vi kan förändra detta som du upplever som sviktande kvalité?

– Att vara här och ta åt sig feedback efteråt. Överlag inom damfotbollen från när jag spelade i allsvenskan så tycker jag att det är pinsamt när man pratar med förbund om en domare som ”gjorde så och så under en match”. De tar inte till sig, säger Varli uppgivet.

– Det känns som att ingen bryr sig.

Innan Varli tvingades ta farväl då hon skulle till lagets samling efter matchen, så får hon chansen att avsluta med några ord:

– Så länge vi blir behandlade som damspelare och herrspelare som herrspelare så kommer vi aldrig att bli lika. Det kommer aldrig att bli lika men i alla fall, låt oss komma ett snäpp över för killarna kommer att reagera efter ett domslut, men vi tjejer ska vara tjejiga. Det är där gränsen förstörs. Det ska vara underhållande men behandla oss som spelare och inte som tjejer, avslutar hon.