LISTA: Oväntade knallar från svensk futsal genom åren

0

2020 har blivit 2021 och i Svenska Futsalligan fick serieledarna och tillika regerande svenska mästarna Hammarby IF avsluta året på bistraste viset när man hemma föll mot nykomlingen Libertá FC med 6-3.

Oavsett om det var julledigheten eller underskattning som spökade så stod laget från Stenungsunds för en stabil insats som bäddade för skrällen. Detta är inte den enda oväntade resultatet som har skett genom åren och några av dessa dammas av nu. Denna lista tar inte bara skrällar utan även en storseger som ingen förväntade sig.

IFK Göteborg – FC Mellerud 3-4

Säsongen 2016/17 var IFK Göteborg regerande svenska mästare för andra säsongen på raken och man ville ta nästa steg i utvecklingen rent spelmässigt och med nya spelare som ersatte några av de gamla. Man var nära att bli första och enda svenska lag att nå Elite Round i UEFA Futsal Cup, men slogs istället ut från Main round efter att ha släppt in en kvittering från Hamburg i sista sekunden.

När man sedan gick in i SFL Södra så inledde man den med att ta 9 poäng på sex matcher och i omgång 7 väntade nykomlingen FC Mellerud som i omgången innan tog sina första poäng när man besegrade Skövde United FC i en målrik tillställning.

De 82 åskådarna som bevittnade matchen fick se hur sitt hemmalag flera gånger tog ledningen medans gästerna jagade ikapp.

Det skulle dock vara jumbon som fick jubla sist efter ett spektakulärt mål där ett utkast tog sig genom mellan spjälkarna och taket i hallen innan bollen slutligen landade på Anton Snibb som sedan kunde bli matchhjälte.

Trots skrällen så blev det totalt 7 poäng för FC Mellerud som slutade som jumbo i SFL Södra. För IFK Göteborg blev det en femteplats.

Djurgårdens IF – IFK Söderhamn 79-0

Samma säsong som matchen ovan så skulle division 1-futsalen få bekanta sig med IFK Söderhamn som hade fått ett wildcard tillsammans med några andra klubbar, bland annat Hammarby IF.

Inför säsongen så var det många som höjde ögonbrynen när detta lag åkte till Örebro för två matcher samma dag mot stadens SFL-lag, där man inledde med en förlust mot Örebro FC med 26-0, och senare samma dag skulle man falla mot ÖSK med 55-2.

Väl i division 1 Norra Svealand skulle förlusterna avlösa varandra med stora siffror, men i omgång 7 så skulle detta tas till en ny nivå när Edsbro IF besegrade dem med 77-2. Djurgårdens IF ville dock inte vara sämre och vann veckan efter med 79-0 men det var inte givet att man skulle gå för detta.

”Vi hade ingen målsättning att slå rekordet när vi startade matchen. Vi hade en tunn trupp på grund av skador och sjukdomar. Men som matchen utvecklade sig, så sade vi att ”nu går vi för rekordet så vi har något att spela för i alla fall”. Och helt plötsligt var matchen lite spännande på det sättet” sade Djurgårdens David Bergqvist efter matchen.

Djurgårdens IF avancerade sedan till SFL medans IFK Söderhamn slutade sist i serien med noll poäng.

Svärtinge SK – Falcao FC 6-4

Under tre säsonger var Falcao FC den stora giganten inom svensk damfutsal och säsongen 2018/19 var man regerande svensk mästare och spelade i RFL Götaland där man bara mötte östgötska lag, och man inledde bra.

På de första tre matcherna hade man full pott och en målskillnad på 53-3 och i omgång 4 väntade Svärtinge SK. Svärtinge hade säsongen innan kommit sist i RFL på 9 poäng, men nu hade man inlett starkt med 7 insamlade poäng på tre matcher.

Trots detta så skulle man vara chanslösa på pappret mot Falcao som med sitt meriterade lag endast hade två förluster mot Lindahl FF, varav den senaste förlusten kom i februari 2017.

Falcao inledde matchen som väntat men fick bekänna motstånd som de inte var van vid men kunde gå till paus med endast 2-1. I andra halvlek skulle det ungdomliga Svärtinge vända på matchen och gå från underläge till 4-2.

Matchen skulle till slut bli 6-4 till Svärtinge som slog ner en rejäl atombomb i svensk futsal. Anders ”Oraklet” Pettersson som var på plats sparade inte med orden och menade på att detta kunde vara den största skrällen i svensk historia oavsett kön.

När lagen mötte varandra senare samma säsong så tog Falcao revansch med 9-3. Man gick till slutspel och försvarade sitt SM-guld. För Svärtinge så slutade man tvåa i tabellen och missade slutspelet.

Djurgårdens IF – Borås AIK 9-6

Säsongen 2017/18 var Djurgårdens IF nykomlingar i SFL Norra tillsammans med Hammarby IF. Om Hammarby med sina rutinerade spelare fick kvala sig kvar så skulle det mer orutinerade Djurgården få en betydligt roligare säsong när man som fjärde och sista lag knep slutspelsplatsen.

Där väntade Borås AIK som hade vunnit SFL Södra och som säsongen innan hade tagit ett SM-silver. Majoriteten av alla tyckare ansåg att Borås hade fått en ordentlig munsbit i sin slutspelslottningen, och detta var under en tid då det friskt debatterades om SFL Norra vs SFL Södra.

I det första mötet som spelades i huvudstaden skulle Djurgården gå vinnande ur med 4-3. I returmötet så ville Borås ta revansch men Djurgården hade annat i tankarna, och slit och hjärta banade vägen för en ny seger där siffrorna blev 5-3.

Djurgården nådde sedan SM-finalen där man slogs ut mot Örebro FC. Säsongen efter slogs SFL-serierna ihop till en enda serie. Angående historien om SFL Norra vs SFL Södra så sammanfattade chefredaktör David Gerd det bra i en krönika.

”De norra lagen tog därmed sin allra sista chans att knäppa oss alla på nosen. I flera år har de fått stå ut med tjatet om en söderserie som är bättre. Men de har jobbat på för det. I det tysta. Nu fick de utdelningen de längtat efter.

Jag tycker att det är fint på något sätt. Att de lagen, som också fått utstå en del kritik, får sätta punkt på den här historien. De fick det sista ordet.”

Vilka knallar eller skrällar minns du bäst från ditt futsalminne? Skriv gärna i kommentarsfältet.