Sillykollen: Såhär ser tränarläget ut i ditt lag!

0

I tider då den futsalintresserade kanske blivit uppslukad i fotboll byggs det för fullt bakom kulisserna. Planeringen hos många klubbar började redan innan säsongen var slut, och många vill ha ett par tuffa frågor klara innan semestern.

Tränarbiten är en sådan, där Futsalmagasinet redan har bekräftat flertalet förlängningar och nyförvärv av tränare. De flesta lagen har, än så länge, valt att förlänga med sina tränare. Hur ser det då ut i SFL? Vilka blir tränare i vilket lag?

I denna artikel får ni en ordentlig genomgång av de tränare som redan är klara för sina klubbar samt de som kan komma att ta över.

Observera att det som är fetmarkerat är de tränare som är klara, de tränare som är markerade med kursivt är således endast spekulation från min sida.


SFL Södra:

Borås AIK: Petter Florentin

Petter Florentin. Foto: Krister Melin.

Borås förvånade nog många med sin frejdiga offensiv som ledde till ett silver. Petter Florentin, som gjorde sin första säsong som tränare för laget i staden där det alltid regnar, bör vara given här. Nu kan det vara så att det finns andra saker som hindrar. Med största sannolikhet kommer vi se Florentin i träningsoverallen även i framtiden, om han nu inte fortsätter med kavajen han körde i slutspelet.

Borås AIK i en kommentar till Futsalmagasinet:

– Ingenting är klart, men självklart är vi nöjda med Petter och för diskussioner.

GAIS: Patrik Persson

GAIS är tillbaka i futsalens finrummen efter en säsong i Division 1. Dessutom är man ensamma nykomlingar i SFL Södra då Skövde klarade kvalet mot Lidköping. Även om det mesta om GAIS hittills handlat om incidenten med IFK Göteborg i derbyt förra säsongen finns det potentiell. Patrik Persson har under säsongen axlat ett manskap individuella spelare och försökt att forma dem till ett kollektiv. Den resan kommer han nu fortsätta.

IFK Göteborg: ”Willy”

IFK Göteborgs säsong är dessvärre kanske inte det ljusaste kapitlet i deras historia, även om det fanns ljusglimtar. Klubben satsar givetvis tillbaka dit man var förra säsongen, guld och Europaspel. För att göra detta kommer man med stor sannolik värva en ny spansk tränare, med smeknamn Willy. Kanske kan han föra dem till nya guld?

Skulle inte förvärvet gå i hamn finns alltid intressanta namn i en comebackande Lars Ternström, en Nicklas Asp som lägger skorna på hyllan eller Mathias Etéus som även anförtror sig tränaruppdraget. Jag har dock svårt att se ovan nämnda personer göra detta, utan min hetaste gissning om inte Willy blir klar är en spelande tränare vid namn Nicklas Asp.

IFK Uddevalla: Mikael Alfredsson

Mikael Alfredsson. Foto: Håkan Fredriksson, Carpi.

Uddevalla vann sitt efterlängtade guld och lär väl inte ha något att klaga över vad gäller Alfredsson. Mycket av det taktiska i laget sköts av spelarna Angelo Vega och Hector Maravilla, men jag tror inte de kommer vilja ta på sig kavajen riktigt än.

Mikael hörs ordentligt på matcherna och tar ofta mycket av de sysslorna som kanske inte alltid rör spelet, något som frigör Vega och Maravilla att fokusera på detta.

Malmö City FC: Kristian Legiec

Landslaget och Malmö Citys stjärna Kristian Legiec. Foto: Skåneposten

Malmö har haft landslagsspelaren Kristian Legiec som spelande tränare under säsongen. Det såg ganska mörkt ut för dem i början av säsongen, men man kom ordentligt efter jul och slutade på en tredjeplats i SFL Södra. Det finns säkert ambitioner att hitta en tränare för att frigöra Legiec, så han kan fokusera på sitt spel, men tränare växer inte direkt på träd. Jag tror Kristian kommer få fortsätta som spelande tränare ett tag till i Malmö.

Malmö i en kommentar till Futsalmagasinet:

– För nuvarande har vi ingen tränare kontrakterad på herrsidan, och vi har inte riktigt bestämt oss för hur vi vill att tränarstaben skall se ut nästa säsong. Däremot kommer vårt nystartade damlag att ha en spanjor som har enormt lång futsalerfarenhet som huvudtränare. Vårt U16-lag kommer att ha två tränare som är fanatiska futsalnördar som tränare med damlagstränaren som inspiration/kunskapsbank.

Skoftebyns IF: Christoffer Lundh

Christoffer var under säsongen delvis skadad och tog därför ett stort ansvar på tränarbänken. Skoftebyn, som har ordentligt tryck på sina matcher och även är välkända som ett välskött futsallag har alla möjligheter att kunna ta ”nästa” kliv. En slutspelsplats lär vara målet och som futsalansvarig tror jag att Christoffer Lundh kommer axla ansvaret som tränare, möjligtvis som spelande.

Skövde United: Charbel Abraham

Foto: Adam Ihse.

Skövde klarade sig kvar i SFL efter kvaldramat mot Lidköping. Många hade räknat ut laget, men ser man till det spelarmaterialet man hade i kvalet känns det som att man har i SFL att göra. Frågan är om man får ekonomin att gå ihop, ingen förening (Skövde AIK & IFK Skövde) står bakom dem och Nationalarenan ekar oftast tomt. Båda fotbollsklubbarna i staden har haft futsallag, frågan är om man vill ta upp det igen.

Charbel Abraham, före detta förbundskapten, var med i kvalet och spelade för Skövde. Jag tror att han kan axla ett tränaransvar till nästa säsong. Tydliga band till klubben, tidigare erfarenhet som tränare samt det faktum att han är fotbollstränare i staden gör att jag tror att vi får se en comeback på ”futsaltränarbänken” nästa säsong.

Skövde själva svarar att inget är klart.

Torslanda IK: Fredrik Augustin

Augustin på riktigt spelhumör

Torslanda IK har ambitioner, det gjorde man klart redan innan denna säsongen. Fredrik Augustin är hjärtat i föreningen som pumpar ut futsal till stora och små. Sedan tidigare står det klart att han kommer fortsätta träna Torslanda även nästa säsong, och det var väl kanske inte någon direkt kioskvältare.

Fredrik brinner för futsal och Torslanda, något som gör att han kommer att fortsätta tills han inte kan stå på sina ben. Frågan är om vi får se honom som spelande tränare eller bara tränare nästa säsong?


SFL Norra:

Djurgården IF: David Bergqvist

David Bergqvist hade nog den mest intressanta resan upp till SFL av alla tränare. Bortamatchen mot Jokkmokk lockade så mycket folk att man fick öppna upp det lokala museet för att alla skulle kunna se. Efter en ganska enkel resa till högstaligan tar man nu nya tag och planerar för fullt. En sak som redan är klar är att David Bergqvist kommer få fortsätta sitt arbete även nästa säsong.

Falcao FC: Alli Darwich

Falcao var för många förhandstippade på att ta en av slutspelsplatserna i SFL Norra, något som de båda Örebrolagen tog istället. Laget har tappat ett par spelare till Hammarby, men det finns fortfarande mycket kompetens kvar. Alli Darwich lär fortsätta som tränare för Falcao om inget oväntat händer.

Hammarby IF: Michel Basberber

Hammarby utgör med kollegorna Djurgården, Falcao och Nacka halva SFL Norra. Tillsammans med Djurgården tillhör man hälften av Stockholmslagen som delar namn med en allsvensk toppklubb. Man är däremot ensam på toppen i Stockholm vad gäller publik, något man lär vilja förstärka ytterligare.

Michel Basberber har, precis som många andra tränare, fått stå i träningsoverallen ofta för att kunna förstärka på planen. Nästa säsong skall han fokusera mer på coachningen och då lär det väl bli kavaj istället, där han får ta upp kampen med Mikko Seppälä och Victor Huerta om att vara den mest välklädda.

KFUM Linköping: Kim Gama

Linköping kom visserligen trea i publikligan i SFL Norra (264), men kom också tredje sist i serien. Två spelare kom också högt upp i skytteligan, både Amanj Baqay och Blend Ali Osman slutade på elva mål vardera.

I början av året, efter nio spelade matcher, låg man sist i Norra ligan men lyckades klättra sig uppåt och undvika kval. Kim Gama leder laget och det tror jag han får fortsätta att göra.

Nacka Juniors FF: Alejandro Fernandez

Nacka kämpade på i botten också, men lyckades under de senare omgångarna säkra sin plats i SFL Norra.

Ännu ett Stockholmslag, ett lag som inte heller har en större förening i ryggen. Även om man söker en större förening att samarbeta med tror jag de inblandade idag kommer att fortsätta. Alejandro Fernandez kommer med stor sannolikhet fortsätta leda laget, frågan kanske blir hur länge laget kommer heta Nacka?

Norrköping FK: Muffe Bajraktarevic

Mufad Bajraktarevic har denna säsong klätt sig med en skjorta/tröja och slips. Foto: Krister Melin

Norrköping var sånär en slutspelsplats och tyckte efter säsongens sista match mot Örebro SK, som man vann, att man vore vara i slutspel. Laget, som jobbat hårt med sina arrangemang och anses av många att ha de bästa webbsändningar, tar nu nya tag inför nästa säsong.

I en kommentar till Futsalmagasinet säger Muffe följande:

– Hos oss blir det inga förändringar vi jobbar vidare med projektet vi starta förra året.

Bajraktarevic fortsätter alltså som tränare även nästa säsong.

Leif Järnkvist. Foto: Krister Melin

Örebro FC: Leif Järnkvist

Örebro FC var sånär att slå ut Borås i semifinalen, men åkte ut på fler insläppta mål hemma. Tränare under säsongen har varit Christoffer Skoog, som så många andra har varit en flitig spelande tränare. Det har hörts rykten kring att man i ÖFC tycker att Skoog har mycket kvar att ge på planen, något som skulle tala för att allt-i-allon Leif Järnqvist, tidigare tränare i ÖSK, skulle ta över. Det är inte helt otänkbart att man fortsätter att köra Christoffer som spelande tränare

Ronny ”Pilen” Pettersson i en kommentar till Futsalmagasinet:

– I tränar och ledarstaben är vi till 90% säkra på namnen, däremot funderar vi som bäst på vilka roller varje person ska ha där. Vi har som vanligt även ambitioner att utveckla klubben, så inom sin tid så kommer det även någon/några nyheter där.

Örebro SK: Mikko Seppälä & Victor Huerta

Mikko Seppälä och Victor Huerta. Bilden är ett montage. Foto: Krister Melin.

Som Futsalmagasinet avslöjade tidigt blev det ytterligare en säsong för duon Mikko Seppälä och Victor Huerta i Örebro SK. Den sistnämnda likställs nu med sin partner och båda kan nu titulera sig som tränare.

Många lag har svårt att hitta en tränare till sin förening, då det är mycket jobb, men här har alltså ordförande Johan Ivhall lyckats hitta två. Under säsongen hoppade man in, mitt i hetluften och lyckades ta ÖSK till semifinal, där man åkte ut mot guldvinnande Uddevalla. Det blir spännande att se vad Seppälä och Huerta kan åstadkomma, nu när de har lite tid att planera.

LÄS ÄVEN: Djurgården heta på transfermarknaden