BW:s julkalender: Födelsebarnet ser till att reglerna följs

0

Julen, en högtid förenat med massvis av känslor. För många är det stor glädje, en stor förväntan på vad tomten skall komma med för presenter i år. Har han läst min önskelista? Kommer han komma? Finns tomten på riktigt?

Snö, minusgrader och en massa futsal, det är en jul värt namnet. Futsalmagasinet kan meddela att tomten har kommit tidigt, för i år ser han till att leverera BW:s julkalender till alla er läsare. God jul!

Lucka nummer 1 – Marcus Gerd
Lucka nummer 2 – Fehim Smajlovic
Lucka nummer 3 – George Jansizian, Joseph Matti och Roberto Incorvaia
Lucka nummer 4 – Adam Pinthorp
Lucka nummer 5 – Fem Personer man bara måste älska
Lucka nummer 6 – Jukka Kytölä
Lucka nummer 7 – Annika Kukkonen
Lucka nummer 8 – Benny Gill
Lucka nummer 10 – Ricardinho
Lucka nummer 11 – Kristoffer Khazeni
Lucka nummer 12 – Jihad Nashabat
Lucka nummer 13 – Erkin Hamidovic
Lucka nummer 14 – Andreas Jernarp
Lucka nummer 15 – Ignatius Malki
Lucka nummer 16 – Framtidens futsalspelare – Arvid Olofsson
Lucka nummer 17 – Tomten
Lucka nummer 18, 19 och 20 – BWTW Julspecial

Till mitt försvar var det fullt upp på söndag, vilket gjorde att julkalendern inte fick plats. I alla fall här kommer den! Som ni vet är tanken att jag varje dag kommer att försöka knyta artikeln till datumet, det vill säga siffran. Då datumet är 21 december blir således siffran också 21.

Bakom lucka nummer 21 gömmer sig…

Fredric Nilholt och Toni Lehtinen! Den sistnämnda dömde sin 300 match i finska ligan nyligen och gjorde det med svenska domare Fredric Nilholt. Den sistnämnda firar dessutom sin födelsedag den 21 december, vilket ger honom en lucka i vår kalender.

– Toni bjöd in mig personligen att döma hans 300 match tillsammans, berättar Fredric Nilholt.

Samarbetet mellan finska och svenska futsaldomare har funnits sedan tio år tillbaka. Då dömde de en final i futsal i Skövde tillsammans, denna gången var det dags för finska ligan.

– Vi domare måste vara steget före hela tiden, så vi kan ge bästa möjliga förutsättningar för att förbereda våra domare. Jag har tio internationella turneringar i bagaget som är arrangerade av FIFA och Uefa.

MISSA INTE: Skoftebyn på slutspelsplats

VM och EM-kval, samt Uefa Futsal Cup (som byter namn till Uefa Futsal Champions League nästa säsong) är de tre internationella turneringarna Fredric Nilholt fått döma. Hans resonemang kring att ligga före beskriver också det svåra med domaruppdraget. Precis som mycket annat baserar vi våra handlingar på tidigare erfarenheter. Problemet med det är att om man saknar erfarenheter är det svårt att veta hur man skall handla.

Däremot måste man erfara något för att veta hur man skall uppträda i nästa situation. Erfarenheten och kunskapen som man har i Finland av futsal är något som Nilholt och många andra domare försöker lära av. Detta för att de skall kunna ta internationella uppdrag, men också höja klassen på den egna ligan. Högra kvalité på spelare, lag och matcher ställer också högre krav på domare.

– Det är en fördel att kunna besöka andra länder som ligger före i utvecklingen och se vad de gör. Det är ett måste för att fortsätta utvecklas.

Allt går fram med tiden. Nilholt berättar om skillnaden från den första landskampen som spelade i Göteborg, till hur långt vi kommit idag med SFL och vår första utländska förbundskapten. Det finns stora möjligheter men också utmaningar.

Nilholt berättar med stor entusiasm om det nordiska samarbete som finns mellan domarna, där två stycken svenskar skall åka till Norge och två till Finland innan säsongen är över.

– Danmark ligger tyvärr lite efter, det finns bara tre, fyra klubbar som håller ihop ligan och landslaget.

Den 6 och 7 januari är det Norge och Trondheim som kommer vara skådeplatsen för två domare. Senare blir det Finland och en match i sista omgången, samt en slutspelsmatch.

Sverige har för övrigt fyra FIFA-domare, Fredric Nilholt, Ademir Avdic, David Glavonjic och det senaste tillskottet, Haris Curovac.

Idag är domarna betydligt mer förberedda när de åker iväg på äventyr till olika Europeiska länder berättar Nilholt. Bra utbildning, kombinerat med erfarenhet gör att man kan göra sitt yttersta för att svenska domare har så bra förutsättningar som möjligt.

– Om man skall summera säsongen lite tycker jag att det började ganska lugnt, men på slutet har det blivit en del röda. Det känns som lagen ställer in sig och känner på säsongen i början. En fråga man kan ställa sig är varför det är betydligt fler röda kort efter två gula i futsalen kontra fotbollen? Är det på grund av intensiteten, den mindre planen, bättre teknik, mer frustration, närmre till mål, snabbheten eller något annat?

Som domare har Nilholt varit ute i Europa en del och också reflekterat över de sakerna som andra länder gör bra.

– Själv tycker jag att vi har mycket att lära av i Finland. Ta en fast situation, en inspark eller hörna, där har man allt högre kvalité på utförandet. I Finland ser man många olika anfallskombinationer som är intränade, det ser jag inte i Sverige.

Spelarna kan ha mer tålamod med de fyra sekunderna tycker Nilholt. När spelet stressas igång blir kvalitén lidande. Om det är en chans vid halva planen tycker han att det skall vara en målchans. Fler intränade varianter vid offensiva fasta situationer kommer också utveckla landslaget tror han.

– Saker som att skymma målvakten och dyka upp på bortre stolpen måste vi bli bättre på. I Finland pratar man mycket mer igenom vad man skall göra på fasta situationer, så alla vet vad de skall göra. Precis som för oss domare måste allt sitta i ryggraden så man kan agera snabbt och instinktivt.

Fredric vill rikta ett stort tack till domaransvariga Thore Johansson som gör ett hästjobb. Han passar även på att ifrågasätta om man glömde slutspel i det nya serieupplägget till nästa säsong, där två regionala serier blir en.

– Det som har varit attraktionen i futsal är att det varit fler direkt avgörande och viktiga matcher jämfört med fotbollen. Fotbollen har sina cuper, Champions League, Europa League och Svenska Cupen, som ger spänning utöver den vanliga serielunken. Var tar den känslan vägen i svensk futsal?

Till sist tackar han även Futsalmagasinet för det enorma arbete som läggs ner.

– Vilken nyhetskanal ni är för svensk futsal, grymt bra jobbat!

Nu blir det julledigt för Fredric Nilholt som laddar upp för en fortsatt intressant futsalsäsong.

LÄS ÄVEN: ”Vi har ett par nivåer till i oss”